Avgörande för tidens gång

Tiden är inne för att hantera tidens gång. En liten fråga enligt en del, men en fråga som påverkar oss alla.

ANNONS
|

Två gånger om året brukar ett speciellt ämne bubbla upp som ett vanligt diskussionsämne vid fikabordet på jobbet, mellan vänner som möts vid busshållplatsen eller som ursäkt till ett sent anländande hos frisören i slutet av mars.

Åsikten i ämnet kan gå isär. En del uppskattar trots allt ljus- och mörkereffekten och några räknar händelserna som tydliga årstidstecken. Men skulle man göra en opinionsundersökning i frågan är det mycket troligt att majoriteten skulle ge uttryck för missnöje och efterfråga en förändring.

Har du lagt ihop ledtrådarna förstår du att det handlar om den återkommande diskussionen om sommartid och vintertid. En liten fråga anser en del. Och visst, livsavgörande är den väl inte, men den frestar likväl på ganska många människors välbefinnande. En del anser sig dessutom må riktigt dåligt av den återkommande omställningen och de som hanterar olika djurbesättningar kan till och med vittna om tidsomställningens påverkan på djuren. Det framstår inte lika klart för en ko varför tidpunkten för utfodringen av mat och mjölkning ändras med en timme varje vår och höst.

ANNONS

Nu finns det äntligen en chans att denna fråga kan komma till ett avgörande: ska vi fortsätta med våra ständiga ”tidsresor” eller är det dags att landa i en tid året om? På torsdagen beslutade Europaparlamentet att ge i uppdrag till EU-kommissionen att utreda vad som ska göras.

Frågan är därmed inte avgjord för risken finns givetvis att svaret blir att vi ska fortsätta ställa om klockan. När så sker lär vi få leva länga till innan frågan möjligen lyfts för ett nytt avgörande. Har vi otur landar man dessutom i beslutet att det är vintertiden som ska gälla året runt.

Otur? Jo, därför att sommartiden av många anses vara den mest fördelaktiga eftersom den ger mer dagsljus att nyttja på kvällstid. Alla instämmer inte i detta, men det är trots allt på kvällen en majoritet av befolkningen kommer hem från jobb och skola.

Som sagt, frågan må ses som liten men likväl finns det många som påverkas av den. Och om nu EU kommer fram till att det är slut på att ställa klockorna fram och tillbaka varje år vore det kanske lika bra att även ta tag i en annan ”fram-och-tillbaka-fråga” – nämligen den om den ständiga flytten mellan Bryssel och Strasbourg. Låt Europarlamentet vara i Bryssel och låt oss få leva med sommartidens fördelar året runt.

ANNONS
ANNONS