Bylinebild Jörgen Warborn
Bylinebild Jörgen Warborn Bild: Annika Karlbom

Anti-Trump-paket i världshandeln

Viktigt att stärka de små EU-ländernas ställning genom bättre samarbeten, så att inte USA och Kina alltid är starkast.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

För Sverige är samarbete inte något valbart. Med tio miljoner invånare måste vi kroka arm med andra länder för att göra vår röst hörd och få någonting gjort. Vårt viktigaste samarbete är EU. Där går vi från att vara tio miljoner svenskar till att vara 500 miljoner européer. Där får vi verklig kraft att göra skillnad. För mig är det självklart att EU, som förstås har sina fel och brister, är väldigt bra för Sverige.

Någon som däremot inte gillar EU är Donald Trump. Hans gamle kampanjmakare Steve Bannon reser nu Europa runt för att stödja de politiker som vill bryta upp EU-samarbetet. Varför ligger det i deras intresse kan man undra? Jo, Donald Trump vill inte förhandla mot starka motparter. När EU är enat, så är vi en stark part i världen. Den största ekonomin och en mycket betydelsefull politisk spelare.

ANNONS

När EU är splittrat, så är Donald Trump alltid starkast. Därför ser vi hur han bromsar utvecklingen i världshandel och internationellt samarbete. Han gillar inte frihandel och rättvis konkurrens, för enligt hans sätt att se det finns det alltid en vinnare och en förlorare i ett avtal. Vinnaren ska vara USA, förlorarna alla andra. Det är för mig en väldigt främmande inställning. Handel skapar välstånd mellan alla som handlar. En amerikansk Ford skulle inte kunna byggas utan bildelar från övriga världen och jag skulle inte kunna skriva den här artikeln utan programvara från USA. Världens länder behöver varandra och tack vare frihandel kan nya och bättre produkter utvecklas och välstånd spridas.

Det tullkrig som USA nu inlett med sin omvärld skadar den ekonomiska utvecklingen. I det korta perspektivet tror nog Donald Trump att det kommer gynna businessen hemma i USA. Men tullar föder nya tullar och i längden blir handeln allt mer sluten. Det kommer märkas för industrierna i USA också, när svensk skog och tyska bildelar blir dyrare. Amerikanerna kommer att drabbas, men vi européer kommer att drabbas ännu mer. Därför kan den här utvecklingen inte få fortsätta obehindrat. EU måste ta ledartröjan för global frihandel. När USA gör mindre behöver EU göra mer.

ANNONS

Min bakgrund som företagare har lärt mig mycket om vikten av entreprenörskap, öppenhet och handel. Den handelspolitik jag vill driva i Bryssel skulle kunna kallas ett Anti-Trump-Paket. Det handlar om att stärka de små ländernas ställning genom bättre samarbeten, så att inte USA och Kina alltid är starkast. Jag vill driva på för ambitiösa och gröna frihandelsavtal som stimulerar nyföretagande och teknisk omställning för att rädda klimatet. Det handlar också om att få in ödmjukhet och lösningsfokus i den internationella storpolitiken - och argumentera för det självklara faktum att handel, samarbete och samförstånd gynnar alla parter.

ANNONS