Valsedlar rån förra valet.
Valsedlar rån förra valet. Bild: Jerry Lövberg

Överlämna inte EU- valet åt populisterna

Ett tydligt hot, en söndringslysten motståndare, lär höja valtemperaturen i vår.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 25/2. Vanligen kanske inte valet till Europaparlamentet känns särskilt spännande, men den saken kan ändras snabbt om vi tänker på möjliga konsekvenser med att lämna EU åt populister.

Om cirka hundra dagar sitter vi med ett valresultat i knät. Förhoppningsvis ett vi kan stå rakryggade bakom. Risken är annars, och med risk menas en kraft som håller på att växa sig stark runt om i Europa, att vi gradvis kommer förlora det som anses problemfritt med EU.

Det ofta låga valdeltagande gör EU-valet till mumma för dessa ytterkantspartier som ser sin chans att mobilisera. Chanserna att utöka inflytandet är enormt just på grund av den vanlige medborgarens begränsade intresse. Därför väljer dessa partier i nuläget att hellre stödja ett EU-medlemskap. De om någon, har förstått hur viktigt EU och valet därför är.

ANNONS

Innebörden av EU förvanskas ofta när det är uppe till diskussion. Ibland är det också rättfärdigat med kritik eftersom det överstatliga perspektivet också kan föra med sig en tungrodd byråkrati. Vargfrågan är ett sådant tydligt exempel. Överstatligheten väcker då missnöje och ledar till att EU inte alltid betraktas som demokratisk institution.

Därför är det glädjande att SCB:s stora opinionsundersökning från november 2018 visade på ett ökat stöd för EU-medlemskapet: 58,6 procent jämfört med april samma år då det låg på 52,4. Stödet är dessutom historiskt högt. Allt detta är utomordentligt bra. Tyvärr finns det dock olika saker som kan bli till hinder på den svenska vägen till framtida fortsatt EU-framgång.

Det finns ett mönster som inte kan bortses från – de populistiska politiker i Polen och Ungern som skapat en växande väljarbas genom att skandera om allt från begränsningar i yttrandefrihet till förändrad aborträtt och migrationspolitik. Dessa politiska rörelser är inga enskilda händelser eller nationella angelägenheter. Dessa partier samarbetar över nationsgränser för att inskränka allt det goda EU stått för.

Centerpartiet gör tvärtom och utmärker sig för att stå upp för demokratin och dess fortsatta framtid i både Sverige som inom EU (AB 21/2). Det finns dock en tydlig motpol. I USA lyckades Steve Bannon bana vägen för Donald Trump. Samma kan hända med EU. Bannon har rest runt i Europa för att ena högerns ytterkant. Att försöken avfärdats som ovälkomna av exempelvis SD:s Jimmie Åkesson, ska inte tas som garant för något alls. Snarare bör vi se på sakfrågorna Bannon valt, exempelvis abortmotståndets förenande kraft. För att lyckas med detta krävs mer än fake news. Det krävs en vass politisk strateg.

ANNONS

Vad som kan hända om vi lämnar spelplanen fri åt mer eller mindre högerextrema populister finns det historiska exempel i vår 1900-talshistoria. EU bildades för att bli ett skydd mot övernationalistiska strävanden och söndrande krafter. Därför bör alla ta det här valet på allra största allvar.

ANNONS