Katarina Erlingson: Önskvärt att pizzerian serverar lokalproducerat

Handen på hjärtat, hur ofta frågar du pizzerian eller korvkiosken var deras produkter kommer ifrån? Det är nog få personer som har ork att vara så noga med vad de äter - inte ens på en finare krog brukar servitriserna få denna fråga. Kunden vill inte vara till besvär, och om man får "fel" svar, vad gör man då? Går hem igen, hungrig?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ändå är det en trend att konsumenterna, det vill säga vi alla, blir mer och mer medvetna om vad vi stoppar i oss och var maten kommer ifrån. Lokalproducerat brukar vara populärt, om krögarna har förstånd att berätta det redan i menyn. Att äta halloumi gjord på mjölk från antibiotikastinna cypriotiska kor borde ingen ägna sig åt, när man kan köpa fantastiskt god eldost från Skreaost eller någon annan lokal producent. Att äta kött från okänt land och kreatur gör tyvärr alltför många, och lokala pizzerior och lunchställen köper oftast in det som är billigast eftersom kunderna inte frågar efter något annat.

ANNONS

Ska Halland bli ett ännu bättre och kändare matlän än vad vi redan är kan det vara dags att göra som i Kronoberg, försöka få restaurangerna att handla lokalt. Destination Småland sätter fokus på lokalt och hållbart producerade råvaror. Därför har de startat ett projekt som vänder sig till pizzerior. Projektledaren drömmer om att kunna beställa en helt småländsk pizza, "kanske med isterband". Något liknande borde dras igång i Halland också. Något med grönkål och ost, kanske?

Man får ha förståelse för att små pizzerior i mindre orter kan ha svårt att hinna med att leta nya leverantörer, och antagligen blir det dyrare än att köpa bulkvara från den stora grossisten. Har man dessutom kunder som inte bryr sig kan det vara svårt att ändra inriktning. Men å andra sidan vet ju inte pizzeriaägaren vilka nya kunder som skulle dyka upp om det serverades mer lokalproducerad mat.

Logistiken kring det lokalproducerade är ett problem, då många är knutna till stora grossister. På flera håll i landet har lokala leverantörer startat samordnade transporter och där har utvecklingen av fler gårdsbutiker och Reko-ringar skyndat på. Smålands Skafferi är en sådan aktör, Bondens Skafferi är en annan som bedriver verksamhet i Skåne, runt Göteborg och i Östergötland. I Halland finns Olsegården i Tvååker som levererar produkter från många halländska producenter, och som också driver EU-projektet Hallands Skafferi. Detta projekt inriktar sig bland annat på att utveckla digitala verktyg - det måste vara enkelt både för leverantören och för kunden.

ANNONS

Jag hoppas att projektet i Småland ska spilla över länsgränsen och att vi så småningom får se fler pizzerior som lyfter fram det lokala. Om Halland ska vara det matlän vi har ambitionen att vara behöver vi inte bara locka hallänningarna att gynna det lokala; utländska turister brukar också uppskatta att bli serverade lokala delikatesser.

Steget därefter är att hugga tag i vägkrogarna, som numera mest består av ett standardiserat sortiment på Rasta. Det gör magen glad för stunden, men som en inkörsport till matlänet Halland är det inte mycket att komma med.

ANNONS