Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adnan Dibrani, riksdagsledamot Socialdemokraterna: Även en vacker sommar kan bli källa till oro

Positivt att klimatet nu på allvar börjar bli en fråga i allt fler väljares medvetande. Det märktes också i EU-valet.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Sommarsverige. Jag känner aldrig sådan stolthet över vårt land under sommarmånaderna. Fjäderlätta moln, porlande bäckar och möjlighet till havsbad. Aldrig visar sig landet så mycket från sin bästa sida som just nu. Det är en härlig tid och jag hoppas att alla läsare får möjlighet att njuta av ledighet och hav denna sommar.

Ibland blir dock även den vackra sommaren en källa till oro. Vi minns alla förra årets sommar med rekordvärme, torka och stora skogsbränder. Oron börjar gnaga, är det bara extremvarma temperaturer eller håller klimatet på att förändras? Faktum är att 2018 är ett av de varmaste åren som någonsin uppmätts – och de år som slår det ligger alla inom de senaste tio åren. Forskarsamhället är överens om att mänskliga utsläpp påverkar klimatet, hur stora effekterna är och vilka konsekvenser de får är inte helt klarlagt. Det här är signaler som måste tas på allvar.

Därför är det positivt att klimatet nu på allvar börjar bli en fråga i allt fler väljares medvetande. Den kommer att bli den viktigaste frågan för oss alla på sikt. Den här förändringen är tydlig i resultatet av valet till Europaparlamentet. Visst gick de högerextrema partierna framåt, men inte så mycket som befarat. Framgångarna är också till stora delar begränsade till ett fåtal länder (Italien främst, tyvärr också Sverige) medan Dansk Folkeparti och Geert Wilders nederländska Frihetsparti backade stort. Det gjorde även de stora europeiska partigrupperna, konservativa EPP och socialdemokratiska S&D. I stället är det liberala och just gröna partier som går framåt. Allt fler ser Europaparlamentet som en viktig arena för just miljöpolitik. Det är hoppfullt, även om jag naturligtvis önskat att det var socialdemokratin som kunde vara bäraren av den politiken.

Jag vill också tacka för det enorma stöd som jag personligen fått i valet. 9044 svenskar, varav 3165 hallänningar, valde att personrösta på mig. Det är mer än för någon annan socialdemokratisk kandidat vid sidan av de fem toppnamnen (som får våra platser i parlamentet) det känns givetvis ändå oerhört hedrande. Jag kommer att göra mitt bästa för att förtjäna det förtroende som väljarna i Halland har visat mig!

Först hoppas jag dock hinna med lite ledighet. Det hoppas jag att alla mina läsare också gör. Läs en bok, ta långa promenader och svalkande havsbad. Det är ni förmodligen värda.