Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Är det Luther som förstör för krögarna?

Det går att fundera mycket på bevekelsegrunderna bakom regeringens agerande gentemot restaurangnäringen sen pandemin startade för ett år sen. Branschen känner sig mer eller mindre förföljd och tycker sig i praktiken ha fått näringsförbud.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Reglerna har kommit pö om pö och ofta med kort varsel, men med tydliga stick mot restaurangerna. Obligatorisk bordsservering, förbjudet att hänga i baren och rätt avstånd mellan borden kom ganska tidigt och har inte varit så mycket att bråka om. Men att restaurangerna plötsligt inte fick servera alkohol efter kl 20 och att det fick sitta maximalt fyra personer vid samma bord var svårbegripligt. Var fanns logiken och beslutsunderlagen till att det skulle hjälpa mot smittspridningen?

Visst kan berusade människor bli oförsiktiga, men krögarna är vana vid att hålla ordning på den typen av gäster, så det borde inte vara anledningen till krogstoppet. I stället tyckte många krögare att de förbjöds att verka utan att det fattades ett rakt och tydligt beslut. Stöden till företagen som beslutades om i våras har i många fall dröjt och många restaurangägare går på knäna. Men eftersom det är deras livsstil och kanske en livsdröm kämpar de flesta förtvivlat på.

Nu kommer ytterligare en smäll, att alla serveringsställen ska stänga kl 20.30. Varför just den tiden, frågar sig många, och som tidigare verkar regeringen bara ta något ur luften. Det är skandal att stödpengarna låter vänta på sig och ministrarna verkar närmast rycka på axlarna när de får frågor om detta och om vederhäftigheten i reglerna.

Är regeringen präglad av Luther? Består regeringen av ättlingar till dem som byggde upp frikyrkorörelsen och nykterhetsrörelsen i slutet av 1800-talet? Föraktar ministrarna småföretagare i allmänhet och krögare i synnerhet? Varför i så fall? För att det är medelklassigt att gå på restaurang, eller är anledningen någon annan? Är det väggarna på Folkhälsomyndigheten som är präglad av pekpinnar och vad som är statsanpassad god folkhälsa? God mat och alkoholhaltig dryck är kanske för vällustigt och inget en frisksportande svensk ska ägna sig åt, det hör kontinenten till. Något konstigt är det med dessa slag i solar plexus på krogbranschen.

Branschorganisationen Visita, liksom enskilda krögare, gör vad de kan för att få ministrarna att förstå, men det verkar vara förgäves. Branschen är inte tillräckligt stor för att vara värd att lyssnas på. Men det är branschen där unga människor ofta får sitt första jobb, och regeringens hanterande kan leda till att en hel generation inte får fotfäste på arbetsmarknaden.