Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Med Stena Lines nya färjelinje från Halmstad till Grenå/Århus skapas Kattegattregionen. Ett utmärkt tillfälle för hallänningarna att träffa nya människor, till exempel i mysiga latinkvarteret i Århus.

Århus välkomnar hallänningarna: "Härlig vibe"

Hallänningarna har koll på att den nya rutten med Stena Line går från Halmstad till danska Grenå, nära storstaden Århus. Däremot är de lite mer osäkra på vad som faktiskt finns att göra på andra sidan Kattegatt. Här kommer därför en liten guide – från en dansk.

Advertisement

Trots att Århus är en pulserande storstad med närmare 350 000 invånare – 20 procent av dem är studenter – är det gångavstånd till allt. Vid ett besök hinner man därför med många upplevelser på bara ett par dagar.

– Att campus ligger mitt i city skapar en härlig vibe. Här finns allt från restauranger med Michelin-stjärnor till mysiga caféer och populära food markets, berättar Anne Hübner, marknadschef på Visit Aarhus.

"Som att gå runt i himlen"

En av de häftigaste utsikterna över Danmarks näst största stad får du från taket på Århus konstmuseum ARoS. I en 150 meter lång cirkulär glastunnel, konstverket Your Rainbow Panorama, kan du vandra runt och se staden genom regnbågens alla färger.

– En fantastisk och rolig upplevelse, det känns som att gå runt i himlen, säger Anne.

70-talskvarteret i Den Gamle By i Århus.
70-talskvarteret i Den Gamle By i Århus.

Tidsresa i 70-talskvarter

Moderna konstverk finns det gott om, men här finns också muséer som berättar om Århus och Danmarks historia. Inne i staden finns bland annat Den Gamle By, ett friluftsmuseum med hus från 1800-talet. Här finns även möjlighet till kortare tidsresor.

Läs mer om vad du kan göra i Århus

– Ett helt kvarter har byggts upp i 70-talsmiljö, in i minsta detalj. Det känns som att komma hem till tidigare generationer, berättar Anne Hübner om Remember the 1970s.

Interaktivt och spektakulärt museum

Utanför stadskärnan väntar en varierad natur med nationalparkernas skogar och sjöar såväl som den vackra kustlinjen. Här finns stora möjligheter till aktivitetsfyllda dagar, lika mycket för paren som för barnfamiljerna. Ett exempel på ett populärt besöksmål, ungefär 20 minuter söder om Århus, är en av Danmarks mest spektakulära byggnader: Moesgaard Museum (MOMU).

Sök priser och boka hotell i Århus

– Det är ett väldigt speciellt och interaktivt museum som erbjuder fantastiska tillfällen att själv ta plats i historien, säger Anne Hübner.

Vulkanutbrott på nära håll

Ett exempel på det är en av de mest omtalade aktiva utställningarna, På väg mot katastrofen – Pompeji och Herculaneum. Besökarna får här ta del av mer än 250 objekt som lånats in från italienska museum och som för första gången visas utanför Italien. Som vanligt när MOMU gör en utställning handlar det inte om dammiga glasmontrar, utan här jobbas det mycket med filmdukar, ljud och ljus.

Bara arkitekturen gör MOMU värt ett besök.
Bara arkitekturen gör MOMU värt ett besök.

– Allt berättas på ett underhållande och utbildande sätt, därför har MOMU blivit så populärt, säger Anne Hübner.

Halmstad och Århus knyts ihop

Om du blir nyfiken på Århus och vill åka dit kan du lämna bilen hemma. Från Halmstads centralstation, där du kan köpa biljett till Stena Lines tur över Kattegatt till Grenå och Århusregionen, går bussar till färjan.

– Och på den danska sidan kan du ta tåget ned till Århus. På det sättet knyter vi ihop städerna, förklarar Mona Ulvåknippa på Stena Line.

Läs mer om resor till Danmark