Längs kusten, längs vattendrag och på alla större öar finns i dag mink som leder till kraftig decimering av många sjöfåglar till exempel ejder, skriver insändarskribenten.
Längs kusten, längs vattendrag och på alla större öar finns i dag mink som leder till kraftig decimering av många sjöfåglar till exempel ejder, skriver insändarskribenten. Bild: Sven-Olof Ahlgren/TT

Vad görs mot invasiva arter?

Vårt ekosystem rubbas om inget görs.

ANNONS
LocationHalland|

Media har på senare år lyft fram problemet med invasiva arter som rubbar våra ekosystem. Jag tänker då främst på arter som förts in i landet via oss människor och som sedan börjat sprida sig och skapar problem. Exempel härifrån Halland är parkslide, vresros, bredloka och lupin. Många fler finns. Bland djur som ställer till stora problem i Halland vill jag nämna mink.

Längs kusten, längs vattendrag och på alla större öar finns i dag mink som leder till kraftig decimering av många sjöfåglar till exempel ejder. Tyvärr verkar Varbergs kommun helt ointresserad av att ta tag i de problem som uppstår. Det förefaller helt meningslöst att skapa naturreservat med syftet att skydda fågellivet om samtidigt minken får härja fritt.

ANNONS

Vad gör Varbergs kommun för att kartlägga omfattningen av invasiva växter? Hur tänker man få till en bekämpning och minskning av sådana arter? Jag begär inte att kommunen skall lösa hela detta problemkomplex men man borde sanera på egen mark och ge folk stöd och råd hur aktuella främmande växter kan hållas tillbaka. Om inget görs kommer många fina biotoper att förstöras med konsekvenser för ekosystemet. Alla kommuner i Halland skulle kunna gå samman i ett projekt och söka EU-medel för sanering av oönskade växter. Arbetstillfällen skapas.

Jag förväntar mig ett svar från kommunekologen.

Göran Nordbladh

Varberg

ANNONS