Våra drycker är inget folk köper för att bli onyktra utan snarare för att få en smakupplevelse, skriver Inger och Robert på Byaregården.
Våra drycker är inget folk köper för att bli onyktra utan snarare för att få en smakupplevelse, skriver Inger och Robert på Byaregården.

Våra drycker är inget folk köper för att bli onyktra

Det kommer krävas att man bokar och betalar för en ”upplevelse” för att få köpa max tre liter öl/vin.

ANNONS
LocationHalland||

Svar

till Leif Arne Gustavsson, IOGT-NTO

Du skriver att det är "utredningskosmetik i syfte att få förslaget att framstå som att gårdsförsäljning bara är en obetydlig verksamhet”. Om förslaget går igenom så kommer besökarna att få boka sitt besök och betala för en upplevelse innan man får handla max tre liter öl/vin.

Vi tror att få kommer att boka en ny ”upplevelse” när de bli sugna på en hantverksproducerad öl utan snarare köpa den på Systembolaget.

Räkneexemplet med 1400 liter vin/dag är helt osannolikt eftersom de flesta bara besöker en vingård/bryggeri vid ett tillfälle för att gå en rundtur osv. Hur många vingårdar producerar de mängder du talar om? Kanske en handfull. De flesta vi träffade på årsmötet för Svenskt Vin har 1 000-1 500 plantor och det blir inte många liter per år.

ANNONS

Du skriver att du tror att Systembolaget kommer att falla och att "enskildas intresse att tjäna pengar genom att sälja mycket sätts sannolikt före svenskarnas väl och ve.” På Systembolaget kan ju vem som helst köpa hur mycket som helst utan att någon ifrågasätter mängden.

"I stället för att medverka till att kullkasta Systembolagets monopol borde Inger och Robert på Byaregårdens Brygghus värna det och inrikta sig på att sälja sina alkoholprodukter den vägen.”

Tack för ditt råd men vi har märkt att vi blir väldigt begränsade av Systembolagets regelverk. Vi får t.ex. bara sälja på vissa butiker och Systembolaget tar ut en hög procent av oss. Vi hade gärna velat kunna leva på det här men det går inte att bedriva småskalig produktion i Sverige. Enda sättet att kunna leva på det (t.ex. ta ut lön) är att öka volymen och då är man inte småskalig längre. Om man däremot kan bli en besöksmål så genererar det fler jobb (på t.ex. landsbygden).

När det gäller öl och dess produktion tror vi oss vara lika kunniga som personalen på Systembolaget och vi är absolut lika ansvarsfulla. Våra drycker är inget folk köper för att bli onyktra utan snarare för att få en smakupplevelse.

ANNONS

Om du verkligen värnar om folkhälsan borde du jobba för att avveckla Systembolaget eller kanske införa motbok igen?

Inger och Robert på Byaregården

ANNONS