Lite överallt ersätts gamla ledningar med nya som har högre kapacitet eller det byggs helt nya, skriver insändarskribenten.
Lite överallt ersätts gamla ledningar med nya som har högre kapacitet eller det byggs helt nya, skriver insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Utveckla energipolitiken med rätt fakta på bordet

Man kan fundera över elmarknaden med så kallad marginalprissättning där det dyraste kraftslaget styr priset.

ANNONS
LocationHalland|

Svar

på ”Sverige behöver en ny energipolitik”

Skribenten Stellan Magnusson efterlyser en ny energipolitik. Det är då viktigt att utgå ifrån rätt fakta och inte den hitte-på-verklighet som vissa partier torgför.

Magnusson skriver att det råder ett problem och dåligt läge i svensk elproduktion och att vi har bristande tillgång på el. I verkligheten är det så att svensk elproduktion har ökat en hel del de senaste 10 åren jämfört med hur det såg ut för 10-20 år sedan. Vi har numer en överkapacitet som möjliggjort en mycket stor elexport. På 00-talet hade vi ett elenergiunderskott under 6 av 10 år. Sedan 2011 har vi bara haft överskottsår och trenden är ökande. Under åren 2019-2021 låg årsöverskotten på 25-26 TWh. 2022 blev elöverskottet det största någonsin med drygt 33 TWh.

ANNONS

Vattenfall har vid upprepade tillfällen förklarat det tokiga i förslaget att återstarta stängda reaktorer. Magnusson skriver att den extra skatten på kärnkraftsproduktion ska tas bort men har tydligen missat att den så kallade effektskatten för kärnkraft är helt avvecklad sedan 2018.

Vad gäller en ökning av överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige så är det så att Svenska kraftnät har projekt på gång som är avsedda att öka kapaciteten med först drygt 10% till 2027 och upp till 37% på sikt. Lite överallt ersätts gamla ledningar med nya som har högre kapacitet eller det byggs helt nya. Tyvärr är detta tidsödande projekt där tillståndsprocesserna är utdragna och markägare eller kommuner kan vara skeptiska eller säga nej. Detta är kontraproduktivt då den ökande elproduktionen kräver ökad nätkapacitet vilket alla skulle dra nytta av.

Man kan fundera över elmarknaden med så kallad marginalprissättning där det dyraste kraftslaget styr priset. Det finns förslag från V att skapa så kallade Sverigepriser på den inhemska marknaden och låta exportmarknaden vara frikopplad från den inhemska prissättningen. Tyvärr har ju inte den politiska majoriteten visat något intresse för detta förslag. Vi lär alltså få dras med fortsatt prispåverkan från kontinenten.

Glenn Wahle

LÄS MER:Sverige behöver en ny energipolitik

ANNONS