Ut med moralen och in med fakta i drogdebatten!

Gamla myter dröjer sig kvar.

ANNONS
LocationHalland||

Det är oroväckande att se de gamla myter som har fastnat fortfarande hänger sig kvar i narkotikadebatten. Moraliska argument, myter och anekdotisk bevisföring hör inte hemma i en fråga som kostar människor livet, utan den förtjänar argument och information förankrad i fakta.

Och fakta är att Sverige har den näst högsta narkotikarelaterade dödligheten i EU, detta enligt EU:s narkotikabyrå. Den näst högsta. Av alla länder. Vi bör därmed inte upprepa myter, som att alla droger är lika farliga eller att alla som provar cannabis kommer bli beroende och missbrukare. Risken blir att ungdomar istället misstror all information och går till källor som visar det ofarliga med droger.

ANNONS

Fakta är att det finns inget stöd i forskning om att cannabis är en inkörsport till tyngre droger. Amir Englund, cannabinoidforskare vid King's College, berättar i Opinion live (december 2018) att det är lika starkt samband mellan cannabis och tyngre droger som det är mellan cannabis och att det botar cancer. Inget av sambanden har stöd i forskning.

Forskningsstudier visar även att alkohol och tobak i vissa avseenden är farligare än cannabis. Robert S Gables studie från 2006 visar att alkohol är dödligare än många andra substanser, då det är dödligt vid cirka 10 normaldoser. Samma siffra för marijuana är över 1000 normaldoser, och det är uppskattningsvis då det inte finns något känt fall av dödlig överdos.

Även Lachenmeier och Rehms rapport från 2015 visar att cannabis i vissa avseende är ofarligare. Där klassas alkohol, nikotin, kokain och heroin som hög risk, medan THC, som är det huvudsakliga aktiva ämnet i cannabis, hamnade utanför risk-kategorin.

Självklart är inte cannabis ofarligt. Det jag sätter mig emot är argumenten som sprids och bygger på skräckpropaganda och myter som inte stämmer. Det är inte en svartvit fråga och vi ska därmed inte behandla den som sådan.

Och det behöver hända något i Sverige för att minska de narkotikarelaterade dödsfallen som ökar. Ett arbete våra grannländer redan har påbörjat. Från och med 2017 straffbeläggs inte längre de som använder narkotika i Norge, de ska i första hand erbjudas stöd och behandling. Inte heller i Danmark är det olagligt att använda droger. Och både Danmark och Norge har mer fokus på skademinimering. De ser på missbrukare som sjuka och har fokus på att minska dödsfallen. I Sverige är lagens fokus på att brukare och missbrukare är kriminella och ska straffas.

ANNONS

Justitieminister Morgan Johansson gick 2002 ut och sa att Sverige kommer vara narkotikafritt om 10 år. 18 år senare har det istället blivit tvärtom. Trots den restriktiva drogpolitiken som förts har narkotikabruket och tillgången, enligt CANs rapport från 2019, bara ökat. Cannabis och annan narkotika kommer inte försvinna. Den politik Sverige för sedan flera årtionden tillbaka kostar varje år otaliga människoliv. Något måste hända, och en början är att få bort myterna och moralen ur debatten och in med faktan, oavsett vilken sida drogpolitiken du står på.

Angeline Eriksson (C)

vice ordförande Centerpartiets Ungdomsförbund Halland

ANNONS