De som då faktiskt söker hjälp upplever ibland att man inte får den hjälp man behöver, vissa känner att man inte blir tagen på allvar eller att dom inte riktigt lyssnar och förstår hur man faktiskt mår, skriver debattören.
De som då faktiskt söker hjälp upplever ibland att man inte får den hjälp man behöver, vissa känner att man inte blir tagen på allvar eller att dom inte riktigt lyssnar och förstår hur man faktiskt mår, skriver debattören. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ungas psykiska hälsa – en dold pandemi

Det måste ske en förändring och det måste ske nu, skriver Elise Lindqvist, SSU Halland.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland||

Psykisk ohälsa bland unga är ett problem i dagens samhälle som bara växer och växer. Det är många inte får den hjälp de behöver, som inte tas på allvar och istället försöker göra nåt åt saken på egen hand. Vilket i många fall kan bli att man vänder sig till narkotika, alkohol, självskadebeteende i alla dess former. I värsta fall leder det till suicid.

Att få hjälp i dagens samhälle är även det ett stort problem då det finns alldeles för lite resurser inom psykiatrin. Både ekonomiskt men det är även stor brist på kompetenta och utbildade kuratorer och psykologer. Bristande elevhälsa på många skolor runt om i landet är också ett stort problem då unga inte har någon att vända sig till i skolan om det behövs så att få hjälp är generellt sätt ganska svårt. Det finns för allt för många ingenstans att vända sig.

ANNONS

De som då faktiskt söker hjälp upplever ibland att man inte får den hjälp man behöver, vissa känner att man inte blir tagen på allvar eller att dom inte riktigt lyssnar och förstår hur man faktiskt mår. Ibland kan det nästan kännas som att de försöker kontrollera hur och vad man känner. Man får ofta höra att man ska skapa en bra rutin kring allt det basala såsom sömn, kost, träning och så kanske man får ett recept på ångestdämpande innan man får en psykologkontakt, så ska det inte vara. Visst det kanske funkar i vissa fall då man kanske är lite nedstämd på grund av att man inte äter och sover rätt.

Det måste ske en förändring och det måste ske nu. Vi kan inte vänta längre, vi måste agera och vi måste prioritera våra ungas psykiska hälsa. Unga ska inte behöva känna att vi behöver skada oss själva för att slippa känna det vi känner, vi ska inte behöva ta våra liv för folk ska inse att man faktiskt mådde så dåligt som man en gång sa men inte fick hjälp för. Det behövs mer resurser i form av stöd för unga, psykiatrin måste rustas upp. Vi behöver kompetenta och utbildade psykologer och kuratorer samt en fungerande elevhälsa på alla skolor i landet. Det räcker dock inte att personal är utbildad vi behöver bilda samhället inom ämnet psykisk ohälsa för det är alldeles för få som vet vad det innebär, vi måste bryta stigmat.

ANNONS

Hjälp våra unga, för utan oss finns det ingen framtid.

Elise Lindqvist

distriktsstyrelseledamot SSU Halland

ANNONS