Det svårt att förstå att Varbergs Bostads AB väljer att avbryta hyresförhandlingarna och spä på den oro som många hyresgäster känner, skriver debattörerna.
Det svårt att förstå att Varbergs Bostads AB väljer att avbryta hyresförhandlingarna och spä på den oro som många hyresgäster känner, skriver debattörerna. Bild: Annika Karlbom

Ta ert ansvar och kom tillbaka till förhandlingsbordet

Hyresgästerna riskerar retroaktiva hyreshöjningar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg||

5 500 hushåll i Varberg väntar på besked om hyresnivån för nästa år. När nu Varbergs Bostads AB valt att avbryta de lokala förhandlingarna får hyresgästerna inte bara leva med fortsatt oro och ovisshet utan riskerar att få betala hyreshöjning retroaktivt. Det är ovärdigt av ett allmännyttigt bolag.

Det ekonomiskt tuffa läget drabbar många hushåll och inte minst hyresgäster hårt. Vi märker av att fler medlemmar än någonsin hör av sig till oss och känner oro inför hur de ska klara av de höga krav på hyreshöjningar som hyresvärdar ställt i år.

Vi är inte ensamma om att se den utvecklingen. I veckan släppte vi tillsammans med Majblomman, Röda Korset och Rädda Barnen en nationell SIFO-mätning som visar att många barnfamiljer har svårigheter med att tillgodose de mest grundläggande behoven. Organisationerna vittnar om att allt fler får mindre marginaler och har svårt att få pengarna att räcka till hyra och mat.

ANNONS

I det läget är det svårt att förstå att Varbergs Bostads AB, som ett kommunalt bolag, en allmännytta väljer att avbryta hyresförhandlingarna och spä på den oro som många hyresgäster känner.

Bolaget har i förhandlingarna yrkat på att höja hyrorna med 6,6 procent från 1 april. Ett historiskt sett väldigt högt krav. Det skulle innebära en hyreshöjning på runt 450 kronor i snitt per månad för en trea i bolagets bestånd. Vi väntade oss att förhandlingarna i år skulle bli tuffa, med tanke på den höga inflationen och att kostnaderna ökat kraftigt, inte minst vad det gäller energi. Men vi kan aldrig acceptera att hyresgästerna ska stå för hela notan för det ekonomiska läget vi nu ser.

Varbergs Bostads AB är ett bolag med god ekonomi som under en längre period gynnats av goda ekonomiska tider. Samtidigt är det också ett bolag där var femte lägenhet har kallhyra. Det vill säga att hyresgästerna själva fått stå för de ökade energipriserna. Med det i åtanke är det ännu svårare att förstå varför bolaget avbryter förhandlingarna när de inte fått igenom sitt höga krav för att i stället gå till Hyresmarknadskommittén för att försöka få igenom kravet där.

Att de lokala förhandlingarna nu avbryts innebär också att förhandlingarna drar ut på tiden vilket förvärrar en redan olycklig situation eftersom hyresgästerna riskerar att tvingas betala hyreshöjning retroaktivt. Ett extra slag mot de hushåll som redan idag har svårt att få pengarna att räcka hela månaden. Det är oacceptabelt.

ANNONS

Varbergs Bostads AB styrs av folkvalda politiker som sitter i styrelsen. Det är ett allmännyttigt bolag som har ett speciellt ansvar. Kommunen ska se till att varbergsborna har möjlighet till bra bostäder. Allmännyttan är ett begrepp som borde betyda något, speciellt i tider när många har det tuffare än vanligt.

Nu är det upp till bevis – tänker allmännyttan ta det ansvaret? Eller kommer politikerna låta bolaget krama ur varenda möjlig krona från hyresgästerna?

Vi är beredda att ta vårt ansvar och hoppas att Varbergs Bostads AB nu tänker om och kommer tillbaka till förhandlingsbordet redo att ompröva sitt höga hyreshöjningskrav.

Göran Henriksson

Ordförande Hyresgästföreningen Varberg och förtroendevald representant i förhandlingsdelegationen

Sofi Bringsoniou

Förste förhandlare Hyresgästföreningen region Västra Sverige

.

ANNONS