Ringhals 2 stängs vid årsskiftet och Ringhals 1 vid nästa årsskifte.
Ringhals 2 stängs vid årsskiftet och Ringhals 1 vid nästa årsskifte.

Sverige har ett elöverskott även med mindre kärnkraft

Elbristen i vissa områden beror inte på att kärnkraftverk läggs ned.

ANNONS
LocationBua||

Svar

på "Utan Ringhals – stora konsekvenser för näringsliv och klimat"

I en debattartikel 14/8 skriver moderaterna Warborn och Stenkil om att satsa på kärnkraft för att trygga vår elförsörjning och för att motverka den globala uppvärmningen.

Sverige har länge haft ett elöverskott som exporterats till grannländer. Det har bland annat berott på en stor utbyggnad av vindkraften. Exporten har motsvarat energin från 2-3 kärnkraftverk. Variationen har varit mellan 10-22 TWh med ett medel på ca 15 TWh per år.

Att det i vissa områden ändå finns elbrist beror inte på produktionsledet utan helt och hållet på hur våra kraftnät byggts ut. Detta nämns också i debattartikeln men man får ett intryck av att det råder elbrist pga att kärnkraftverk läggs ner och att nya inte byggs. Detta är inte sant!

ANNONS

Våra kärnkraftsägare har beslutat att stänga fyra kärnkraftverk i närtid. Oskarshamn 1 och 2 är redan stängda och ändå har vi haft ett stort elöverskott. Ringhals 2 stängs vid årsskiftet och Ringhals 1 vid nästa årsskifte. Besluten att stänga beror på att det inte lönar sig att lappa och laga dessa gamla verk för fortsatt elproduktion.

Det pågår nu en intensiv utbyggnad av vindkraften i vårt land. I perioden 2017-2021 satsas 62 miljarder på ca 1500 vindkraftverk. De kommer att ge ytterligare 18 TWh vilket motsvarar ungefär tre stycken kärnkraftverk.

Så det är inte korrekt att påstå att svensk elförsörjning är beroende av import av kol- eller gaseldad elproduktion eller att det måste byggas nya kärnkraftverk. Det är tvärtom så att vi fortsatt kommer att kunna exportera mycket el som kan ersätta kol- och gaskraft i andra länder även med bara sex kärnkraftverk i drift. Detta tack vare den nu pågående stora vindkraftsutbyggnaden och moderniseringar av våra vattenkraftverk som bidrar till mer elenergi.

Slutligen är det så att Vattenfall har varit mycket tydliga gällande ny kärnkraft. Det är så dyrt att det inte finns någon hållbar kalkyl som gör det försvarbart. Att bygga kärnkraftverk som skulle ge 18 TWh skulle kosta i storleksordningen 150-200 miljarder.

ANNONS

Glenn Wahle

ANNONS