Sverige behöver en seriös energipolitik

Populism att ta upp reaktorstängningen nu.

ANNONS
LocationHalland|

Svar

på ledarkrönikan ”Varför älskar moderaterna kärnkraft?

I en ledarkrönika 28/11 skriver Helena Antoni (M) om moderaternas syn på vår elförsörjning. Det påstås att avvecklingen av kärnkraften gett elbrist i söder men det handlar framför allt om kapacitetsbrist i elnäten. Antoni är inne på detta men tycks blanda ihop elnätskapacitet och produktionskapacitet. Medveten eller omedveten ihopblandning? Trots att fler och fler kärnreaktorer stängs så har vi sett en ökande trend gällande vårt elöverskott det senaste decenniet.

Antoni skriver att hon är övertygad om att vi inte kommer att behöva kärnkraften men motsäger sig själv när hon sedan hävdar att ett borttagande av kärnkraften skulle lämna södra Sverige chanslöst. Ingen driver nu någon linje som går ut på att kärnkraften ska försvinna utan att produktionen ersätts.

ANNONS

Antoni hävdar att sommarens drift av ett oljekraftverk visar på en elkris. I den aktuella perioden var fyra av sju reaktorer stoppade och en femte reaktor kördes med ca 40% effekt. Självklart kan vi inte utan problem på kort sikt ta bort all kärnkraft eller som i somras nära 70% innan annan produktion byggts ut.

Kärnkraftsverksägarna har beslutat att stänga fyra reaktorer pga att det inte skulle lönat sig att driva dem vidare. Det gäller O2 (-15), O1 (-17), R2 (-19) och R1 (-20). Vi ser nu i år hur låga elpriser gör kärnkraften allt mer olönsam. Kärnkraftens produktion har minskat med 16,4 TWh (- 25%) de senaste 52 veckorna. Ca 5 TWh av denna minskning beror på stängningen av R2 men resterande ca 11 TWh beror på periodvisa stopp av reaktorer eller effektneddragningar pga låga elpriser och en del tekniska problem. Vår elexport har varit fortsatt hög. Vindkraftsproduktionen har på ett år ökat med 46% och vattenkraften med 9%.

Att fem veckor före en sedan snart fem år planerad reaktorstängning ta upp frågan igen är en form av populism och inte en ansvarsfull och verklighetsförankrad politik. Bland annat Ringhals VD Björn Linde har sagt att förslaget är oseriöst. Det Sverige behöver är en verklighetsförankrad och seriös energipolitik!

ANNONS

Glenn Wahle

ANNONS