Först tre dagar före beslutsdatum fick elever, vårdnadshavare och skolpersonal det chockerande beskedet om nedläggning av Söderskolans högstadium hösten -21, skriver debattören.
Först tre dagar före beslutsdatum fick elever, vårdnadshavare och skolpersonal det chockerande beskedet om nedläggning av Söderskolans högstadium hösten -21, skriver debattören.

Styrs Falkenberg av en öppen och folkvänlig demokrati?

Kommunens södra del blir den enda utan högstadium.

ANNONS
LocationFalkenberg|

De partier i barn- och utbildningsnämnden (bun) som förra året röstade nej i två beslut mot nedläggningen med krav på ekonomisk konsekvensanalys (C, M,SD), förlorade med en röst.

I de valdistrikt som ingår i Söderskolans upptagningsområde (Vessige, Årstad, Ugglarp-Långasand och Slöinge) har dessa partier dock god majoritet efter 2018 års val med ett snitt på 57,51 procent.

S, KD, L, MP som fick igenom ”lokalprogrammet” och nedläggning av högstadiet, har i dessa distrikt ett stöd på 38 procent. Ett ”demokratiskt underskott” på nära 20 procent?

Kommunens södra del blir den enda utan högstadium. En relativ ny skola nyss upprustad för 40 skattemiljoner ska nedrustas nu, medan ny skola ska byggas i centralorten.

ANNONS

Kanske dags att satsa på en kommundelsnämnd där utbygdernas intressen försvaras och ambitionerna för ”En levande landsbygd” förmås verkställas?

Människor röstar efter livsval de gör och väljer sin boplats därefter.

Är det demokrati när kommun och domstolar på falska grunder avslår överklaganden (senast i höstas) och medborgarförslag som i åratal krävt att beslut om skolors nedläggning och omorganisation ska tas av kommunfullmäktige? Vi har hänvisats till dom i Kammarrätten, att beslut av ”principiell beskaffenhet” kan tas i fullmäktige för ”mindre omfattande beslut” och då i ”mindre kommuner” men samtidigt fastslagit att Falkenberg med 45 000 invånare tillhör kategorin ”större städer” och kan då inte ”tas till intäkt för att fler ärendetyper måste föras till kommunfullmäktige för beslut.”

Visst, Falkenberg har totalt 45 511 invånare (SCB 2020-03-31) men ingår ändå enligt SKR i grupp C6 – Mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner med definitionen ”Minst 15 000 totalt och mindre än 40 000 invånare i kommunens största tätort.”

Falkenbergs stad har 27 813 invånare (SCB 2019-12-31) och tillhör därmed inte gruppen ”större städer”.

Det var inte två ”mindre omfattande beslut” som bun tilläts klubba igenom. Som moderaterna skrev i insändare förra året: ”Ett lokalprogram för Falkenbergs kommuns skolverksamhet blir ett av kommunens viktigaste styrdokument”!

ANNONS

Uppenbart ville inte styrande i kommunen ha debatt. Den flera år långa utredningen genomfördes dold för allmänheten.

”Skolutredningen har till och med skett bakom ryggen på beslutsfattande skolpolitiker” som moderaterna skrev.

Berörda elever har inte getts medbestämmande, som FN:s Barnkonvention påbjuder. Kommunen har inte låtit sig påverkas av vårdnadshavare som motsatte sig nedläggningar.

Lärarförbundet inbjöds inte som samverkanspart i utredningen –

”. . informationen gick ut till oss just i samband med att beslutet skulle tas i nämnden.”

På förbundets årsmöte en månad före första beslutet informerade bun-ordföranden inte om de omvälvande förändringarna inom kort, men talade gärna om sig själv och den öppenhet (?!) som driver hans arbete.

Först tre dagar före beslutsdatum fick elever, vårdnadshavare och skolpersonal det chockerande beskedet om nedläggning av Söderskolans högstadium hösten -21 och först då fick ledamöterna i nämnden ta del av ett digert utredningsmaterial. Visst hade nämnden fått en presentation av materialet en vecka tidigare. Dock fanns inga beslutsförslag och utredningsmaterialet fick inte tas med från mötet.

När datum för beslut passande sattes just efter nya covidrestriktioner för folksamling, förhindrades även ”överkörda” elever och vårdnadshavare ha protestmöten. Ska viktiga beslut som berör en mycket stor del av befolkningen tas under sådana premisser? Vad är demokrati utan folkinflytande?

ANNONS

Ulla Carnefjord

ANNONS