Kommer vi att i Nato ledas av Trump och lieras med Erdogans Turkiet, Ungern och Polen? undrar insändarskribenten.
Kommer vi att i Nato ledas av Trump och lieras med Erdogans Turkiet, Ungern och Polen? undrar insändarskribenten. Bild: Kallestad

Ska vi spela rysk roulett med vår alliansfrihet?

Vi har efter bästa förmåga hjälpt våra grannländer under svåra tider, skriver Alf Hjertström.

ANNONS
LocationHalland|

Finland tillhörde Sverige under mer än 600 år. 1812 tillföll det Ryssland. Sen 1917 har det varit självständigt. Vi klarade oss från Krimkriget, båda världskrigen och att dras in i det kalla kriget. Finland hemsöktes däremot av två diktaturer och varit nödgat upprätthålla god relation med sin stora granne längs den långa landgränsen. Vi har efter bästa förmåga hjälpt våra grannländer under svåra tider. Transiteringar till Norge och Finland i början på 40-talet noteras som en eftergift. Sverige och Finland har under åren ibland valt olika strategier utan att broderskapet har försämrats.

Ekonomer hävdar att Putin försämrat Rysslands ekonomi och folkets vardag på ett allvarligt sätt. Bedömare anser honom sjuk, paranoia och andra tillstånd varierar diagnosen. Vi vet inte om och när en mer samarbetsvillig ersättare kommer att söka förhandling.

ANNONS

Vem vet hur läget varit om USA , Nato och EU inte hade gett Sovjet kalla handen vid försöket till närmande på 90-talet? Kina riskerar inte sina ekonomiska landvinningar i väst för att hjälpa en kollega med en operation, som dom inte stöder helhjärtat. De har en liknande sits i konflikten med Formosa.

USA har ledningen i Nato. Efter 1945 har USA:s presidenter gett olika signaler i utrikes-och säkerhetspolitik. Kommer Trump att fortsätta sin isolationistiska politik han tidigare hotade med, om han kommer tillbaka?

Kommer vi att i Nato ledas av Trump och lieras med Erdogans Turkiet, Ungern och Polen? Demokrati, rättssäkerhet och folkens frihet och jämlikhet är principer som medlemsländerna ska respektera, vilket vi i dessa länder ifrågasatt under senare år.

Erlander påverkade mer än någon annan Sveriges utveckling efter andra världskriget. Han stod för neutralitetspolitik, välfärdspolitik och var anhängare av nordiskt samarbete. Han försökte inrätta ett nordiskt försvarsförbund, som Norge sa nej till. Neutraliteten förbyttes efter inträdet i EU till en alliansfrihet, som ärvdes från Karl XIV Johan och Per-Albin och fortsatte med Olof Palme.

Den alliansen har lett oss rätt i tider av kalla krig och konflikter. Svenska ungdomar och svenska kvinnor har under årtionden gått i bräschen för att förbjuda kärnvapen. Ett 50-tal länder har nyligen skrivit under förbudsavtal mot kärnvapen. Sverige har av någon anledning valt att inte göra det utan att det väckt några märkbara reaktioner.

ANNONS

Sverige har varit en väl sedd partner tack vare sin alliansfrihet och kompetens samt sitt internationella engagemang för en trovärdig säkerhetspolitik. Vi har under många år varit en eftertraktad medlare i internationella konflikter och kriser.

Jag misstänker, att om Peter Hultqvist följer sin drivkraft, säger han nej. Jag hoppas han är pragmatisk nog att sitta kvar i regeringen och inte åka hem till Borlänge som sin företrädare Börje Andersson, min politiske mentor, gjorde. Han behövs så väl i en socialdemokratisk regering.

Ska vi riskera vårt goda anseende med vår alliansfrihet? Vårt geopolitiska läge har varit detsamma i 200 år. Ska vi förutom EU skaffa oss ytterligare en överrock, som hindrar oss från självständiga beslut, som gagnat oss väl i flera hundra år?

Ska vi spela rysk roulett?

Alf Hjertström

ANNONS