För många människor inom omsorgen präglas livet av stress och högt tempo.
För många människor inom omsorgen präglas livet av stress och högt tempo. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sex timmars arbetsdag är en rimlig lösning

Varför måste andra grupper misstycka?

ANNONS
LocationVarberg||

Svar

på "Skandal att fullmäktige röstad mot sex timmars arbetsdag", "Sluta med omöjliga krav på sextimmarsdag" och "Sextimmarsdag är inte gratis"

För många människor inom omsorgen präglas livet av stress och högt tempo. Det är väl känt att takten är hög. Vad följden kan bli på sikt är lätt att inse. En rimlig lösning kan vara sex timmars arbetsdag. Och varför kan man i omsorgen inte ha kortare arbetstid utan att andra grupper behöver misstycka? Det drar heller inte med sig stora kostnader om man har förmåga och fantasi att se vilka fördelar som kan bli med färre sjukskrivningar, trevligare och effektivare arbetsmiljö och bättre socialt liv för både patienter och personal. Ekvationen går säkert ihop, försök har gjorts och utvärderats.

ANNONS

Jag håller alltså inte med Jan Berge (MP) i "Sluta med omöjliga krav på sextimmarsdag" och citerar nedan hans sista stycke i sitt svar: ”Slutligen blir därför mitt tips till vänstern och dess supporters att jobba för rimlighet i arbetstidsfrågan och framförallt, och det är också en passning till fackförbundet Kommunal: se till att omvårdnadspersonalen får rimliga löner för det enormt viktiga arbete som utförs och sluta upp med orealistiska, meningslösa experiment”.

Vad menar miljöpartisten egentligen?

När det gäller nästa insändare "Sextimmarsdag är inte gratis av Pierre Ringborg skulle jag gärna vilja veta på vilka ställen försök har gjorts inom omsorgen med sextimmarsdag med bibehållen lön och inga effektiviseringsvinster uppnåddes.

Till sist tror jag inte att Pierre Ringborg ska behöva försaka så mycket för egen del genom att omsorgspersonalen får ett bättre socialt liv.

Berit Wallin (opolitisk)

och heller inte medlem i Kommunal

ANNONS