Riksdagen. Om ett parti får ett direkt inflytande och till med kommer in i regeringen beror på om det finns tillräckliga likheter mellan det partiet och andra partier
Riksdagen. Om ett parti får ett direkt inflytande och till med kommer in i regeringen beror på om det finns tillräckliga likheter mellan det partiet och andra partier Bild: Fredrik Sandberg/TT

Samarbete förutsätter gemensam grund

Ett parti kan inte kräva inflytande i proportion till andelen röster.

ANNONS
|

Svar

på "95,6% röstade inte på MP" (19/9).

Visst är det så att många inte har röstat på MP, V, L eller KD osv. En poäng i min förra insändare var att ett parti inte per automatik kan kräva ett visst inflytande i proportion till andelen röster (om de inte får över 50 procent). Om ett parti får ett direkt inflytande och till med kommer in i regeringen beror på om det finns tillräckliga likheter mellan det partiet och andra partier gällande ideologi och värdegrund samt en samarbets- och kompromissvilja.

SD skiljer sig som sagt på avgörande sätt från övriga partier. Såvitt jag vet använder sig SD-företrädare själva av begreppet “sjuklövern” som benämning på övriga partier i riksdagen. De anser uppenbarligen att de skiljer sig från de andra partierna och vill nog ha det precis så. Om ett parti i grunden skiljer sig från övriga är det inte lätt för det partiet att få ett verkligt inflytande.

ANNONS

Chansen att få inflytande ökar inte heller av besked som “give´em hell” (ge dem ett helvete) vilket Åkesson sms:ade till Söder när det var aktuellt med budgetomröstning efter förra valet. Ansvarsfullt? Inbjudande? Förtroendebyggande? Sverigevänligt? Nej men ytterst extremt, polariserande och populistiskt!

Apropå populism så kom ihåg att NSDAP i Tyskland under 30-talet fick en mycket stor andel av rösterna i val efter val, till slut ca 44% i mars -33. Konsekvenserna blev, som vi alla vet, katastrofala. Och det hemska är att den “bruna myllan” än idag ger växtkraft åt extrem nationalism, rasism och populism. Hur rötterna slingrar sig in i vår tid är inte svårt att se. Vi måste se framåt men ta lärdom av det som skett.

Apropå lärdom så har myndigheten Forum för levande historia, vars uppdrag är att främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter, låtit göra en undersökning som visar att 83 procent av svenskarna upplever att det finns grupper i vårt samhälle som utsätts för rasism. Man kan undra hur partisympatierna ser ut för de 17 resterande procenten som inte upplever att det finns rasism i samhället.

Glenn Wahle

ANNONS