Resias butik i Varberg stängs.
Resias butik i Varberg stängs.

Resias haveri var väntat

Så här fungerar marknadsekonomin.

ANNONS
LocationVarberg||

Apropå

artikeln "Loppet kört för butiken i Varberg"

Första gången jag gick förbi en Resia-butik efter coronakrisens inledande dagar så minns jag att jag tänkte “Undra hur många månader Resia klarar sig”. Nu vet vi svaret. Ungefär elva veckor.

Har Resia levt på lånad tid i en extremt konkurrensutsatt bransch? Var det väntat att Resia skulle klappa ihop? Bär påven hög hatt? Sedan flera år tillbaka har Resia befunnit sig i boxningsringen och mött giganter som Expedia och AirBnb som gång efter annan gjort knockouts på de lokala resebokarna. Faktum är att jag är faktiskt förvånad över att Resia ens klarat sig fram tills nu och det som förvånat mig ännu mer är att det ändå gått relativt bra för Resia Travel Group med en hyfsat stabil vinst omkring 20 miljoner kronor årligen. Fram tills nu. Får jag gissa så kommer det nu bli fråga om permitteringar, varsel och nedstängning av icke vinstdrivande kontor. De där 20 miljonerna i årlig vinst kommer sannolikt den permitterade personalen inte närmre än att de kan läsa om dem i denna text.

ANNONS

Så här fungerar marknadsekonomin. När någonting enklare, bättre och billigare gör intåg på marknaden så fasas föregångarna ut. Vissa kanske kommer sörja att inte längre kunna gå in i ett fysiskt kontor men för de allra flesta så är inte Resias kollaps något annat än ett steg på den oundvikliga väg som kallas digitalisering. Konkurrenten AirBnb har gjort nyemissioner och planerar att säga upp 2000 personer. Flygbolaget Norwegians aktie handlas i skrivande stund för 2,6 kronor jämfört med det 100 gånger (!) högre beloppet 264 kronor som aktien handlades för i september.

Resebranschen talar om en turistnäring i fritt fall.

Jag vandrar Östra Långgatan ner och passerar Resia. Tittar in. Det är mörkt och tomt. En påminnelse om en tid som en gång varit men som inte längre är. En relik av en globaliserad värld där vi reste kors och tvärs.

Några hundra meter därifrån sitter ett solglatt afterwork-gäng i vårsolens första varma strålar.

I sådana här tider önskar man att Café Mignon var börsnoterat.

Henrik Willstedt

ANNONS