Päls är det etiska valet för den miljömedvetne

Insändare och replik angående minkfarmernas vara och inte vara

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Stäng minkfarmen i Falkenberg!

Djurrätt. I Falkenbergs minkfarm sitter tusentals minkar i gallerburar med ytan av en kvällstidning. I november kommer de att gasas till döds. Det är dags att sätta fokus på minkfarmen och på djurens miserabla liv i burarna.

Trots att statliga utredningar konstaterat att minkfarmer bryter mot djurskyddslagen tillåts detta fortsätta år efter år.

Lagen säger att minkar ska kunna bete sig naturligt men de har ingen möjlighet att simma eller leva i ensamhet på pälsfarmerna. De lever hela sina liv på ett nätgolv, hade man fött upp katter eller hundar på samma plågsamma sätt hade man åtalats för djurplågeri för längesedan. Vad är skillnaden?

ANNONS

I flera omgångar har djurrättsorganisationer publicerat chockerande bilder inifrån svenska minkfarmer. Bilder på minkar med bitskador, sjukdomar; döda och döende minkar som äts på sina stressade burkamrater har upprört allmänhet och politiker. Ändå gör politikerna ingenting.

Stäng minkfarmen i Falkenberg!

Med djurvänliga hälsningar

Richii Klinsmeister

Djurfront Halland

Replik

på insändaren "Stäng minkfarmen i Glommen" (7/8).

I en insändare för ett par dagar sedan baktalas ett för landsbygden viktigt och välskött företag på ett så oseriöst och ogrundat sätt att det är mest pinsamt för insändarskribenten själv. Vi svarar gärna men önskar inte sänka oss till samma låga nivå, utan hoppas att fakta från verkligheten ska ge en mer rättvisande bild av näringen än insändarskribentens fria fantasier.

Till att börja med: För den som bryr sig om miljön är päls och andra naturmaterial det bästa etiska valet man kan göra - till skillnad från fossilbaserade material är ju päls en helt förnyelsebar tillgång. Allt foder som används inom minknäringen är biprodukter, det som blir över då vi äter. Om inte minknäringen funnits, skulle det kosta resurser att destruera detta, och i fråga om fisken, hade skräpfisk och överskott dumpats i haven och bidragit till övergödning. Biprodukterna från minknäringen - kropparna - blir till biogas och biodiesel, vilket gör att färre fossila bränslen behöver pumpas upp - vare sig till drivmedel eller till de energikrävande, petroleumbaserade fleeceplagg och plastpälsar som förespråkas av djurrättslobbyn istället för naturpäls, och orsakar stora problem med mikroplastpartiklar i haven.

ANNONS

Gödseln från mink är mycket rik på naturligt kväve och fosfor och väldigt efterfrågad hos växtodlare - vilket bidrar till att hålla nere konstgödselproduktionen och övergödningen av haven. Osv. Och då har vi ändå inte berört det faktum att naturpäls har mycket lång livslängd jämfört med vilket annat klädmaterial som helst.

Alla de tusentals personer som de senaste åren besökt en svensk minkgård vet också att alla gårdsminkens behov av naturligt beteende tillgodoses: Obegränsad tillgång till mat och vatten, berikning, leksaker, lya och fyra nivåer i höjd att röra sig på. Brunst, parning och födsel sker på helt naturlig väg och följer dygnets och årstidernas växlingar, precis som hos gårdsminkens vilda släktingar. Ingen inseminering, kastrering eller kupering sker, valparna stannar hos modern så länge de ammar, behovet av avskildhet hos vuxna djur tillgodoses. Djuren utsätts aldrig för transport eller stress, osv. Gårdsminken är sedan långt över hundra generationer anpassad till gårdslivet och mänsklig hantering, vilket är förklaringen till att den är så lugn och harmonisk. Etologstudier bekräftar att stereotypier inte uppstår hos dagens ungdjur och att rädsla eller aggressivitet är mycket ovanligt bland svenska gårdsminkar, och vid länsstyrelsens kontroller av svenska gårdar är 98 procent av kontrollpunkterna utan anmärkning.

Alla som är intresserade av att ytterligare förkovra sig om en näring viktig för svensk landsbygd, som ger arbetstillfällen och exportintäkter och som producerar varor av världens bästa kvalitet, är mer än välkomna att besöka oss och se efter själv. Våra gårdar är alltid öppna för besök, därför att vi vet att verkligheten är vår bästa vän, och okunskapen vår största fiende.

ANNONS

Johan Dalén

vd för svensk minknäring

ANNONS