Ett nytt fräckt vattentorn är på gång, liksom mycket annat byggande, skriver insändarskribenten.
Ett nytt fräckt vattentorn är på gång, liksom mycket annat byggande, skriver insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom

Orimlig diskussion om Varberg som museistad

Där vi hittar mångfalden och harmonin, hittar vi också trivseln. Därför gillar de flesta öppna, småskaliga gator, med mångfald av aktiviteter i harmoni och respekt för varandra, skriver Hans Klaive.

ANNONS
LocationVarberg||

Svar

på Varberg är en viktig del av ett attraktivs Västsverige”

Eva Andinsson och Gunilla Grahn Hinnfors, affärsutvecklare respektive stadsutvecklare vid Västsvenska Handelskammaren, antyder i en debattartikel i HN 14 juni, att Varberg håller på att bli en museistad och anser i en partsinlaga att Mark-och miljödomstolen är fel ute när man upphäver detaljplanen för Västerport.

Att ta upp den gamla diskussionen om att Varberg skulle vara en museistad, om man tar hänsyn till stadens karaktär, faller på sin egen orimlighet och en stor okunskap om vad som händer i Varberg i dag. Järnvägstunnel under stan, ny hamn, ny stadsdel, ett nytt fräckt vattentorn, plus att det är full fart på byggandet. Det tyder inte på en konservativ, dammig museistad. Demografin löser sig efterhand. Pensionärerna går i definitiv pension inom 20 år.

ANNONS

Men låt oss ta det från början. Vad gör en stad attraktiv? De tio punkter som skribenterna räknar upp känns som självklara. Men de missar en viktig del som har med mänsklighetens innersta att göra. Vi är fortfarande naturmänniskor trots att vi anser oss som motsatsen – nämligen civiliserade urbana människor. Den natur vi gillar mest av allt är en omväxlande natur med sjöar, skogar, öppna jordbruk, stränder, hav. Den vi gillar minst är monokulturer. Den känslan tar vi med oss, medvetet eller omedvetet in i stan. Där vi hittar mångfalden och harmonin, hittar vi också trivseln. Därför gillar de flesta öppna, småskaliga gator, med mångfald av aktiviteter i harmoni och respekt för varandra. Fyrkantiga, stängda fasader som inte ger någon upplevelsemässig kick skapar ingen trivsel. Om skribenterna menar att bygga med mångfald i harmoni är ett hållbart byggande så Check på det. OK!

Ett exempel från Göteborg. För några år sedan stängde Mauritz Café på Korsgatan, dvs den gatstump som leder från Nordstan till NK och andra kommersiella komplex. Caféet ersattes av en Chanelbutik som i dag intill osynlighet smälter in i den ”moderna” miljön. Det som gav nerv och trivsel åt gatstumpen var just det här lilla caféet, som en oas mitt bland kommerstemplen. Där man kunde slinka in och ta en stående fika, bläddra i en dagstidning och tjöta lite med folk. Affärsutvecklarna såg inte trivselfaktorn utan bara museikänslan. Medan allmänheten såg något helt annat.

ANNONS

Ni har alltså missat något väsentligt i er vänsterhjärneundersökning, som tror att glas, betong, räta linjer, enformighet och enfald är det som vi varbergare vill ha.

Om Handelskammaren ska ha åsikter om andra städer kanske man ska sopa framför den största staden i regionen – Göteborg. Här affärsutvecklas och stadsutvecklas det bevars. Och affärsutveckling tycks vara lika med att bygga så högt som möjligt. Vulgärhotellet bakom Folkets hus vid Järntorget måste vara det värsta exemplet på affärsutveckling och stadsutveckling.

Kära skribenter från Handelskammaren. Innan ni tar ställning emot överklagandet av Västerports planläggningen bör ni sätta er in i projektet och se det i dess hela bredd. Annars kan det lätt uppfattas som en partsinlaga. Det handlar inte om att stoppa, det handlar om att bygga den trivsel alla eftersträvar, även de som driver affärsverksamhet. Att göra rätt från början. Affärsutvecklare och stadsplanerare som förstått något av vad människan innerst inne vill ha av sin stad kommer att verka för en trivsam stad.

Hans Klaive

LÄS MER:Varberg är en viktig del av ett attraktivt Västsverige

ANNONS