Getteröns naturreservat
Getteröns naturreservat Bild: Annika Karlbom

Olämpligt med utsiktstorn på Lassabackaberget

Getteröns naturreservat behöver värnas med buffertzoner, anser Naturskyddsföreningen.

ANNONS
LocationVarberg||

Apropå

"Ett skruvat landmärke byggs i fågelreservatet" (4/6)

Den 4 juni fanns en artikel införd i HN som visade ett jättelikt utsiktstorn avsett att placeras på Lassabackaberget i östra delen av Getteröns naturreservat. Platsen och storleken på detta är mycket olyckligt och direkt olämpligt, anser Naturskydddföreningen i Varberg. Den arkitektritade kolossen ser ut att bli runt 10-12 meter hög! Reservatet kan kanske vara i behov av ett fågeltorn. Men det skall absolut inte stå på Lassabackaberget ocn inte vara av den dimensionen som är planerad nu. Det motverkar fågellivet på strandängarna.

Eftersom reservatet ligger så stadsnära, med en starkt trafikerad väg i söder och järnväg i öster, behöver det istället värnas med ordentliga buffertzoner.

ANNONS

I västra delen av reservatet fanns under flera årtionden ett fågeltorn, som numera är rivet. En viktig anledning till detta var att det fungerade som utsiktsplats för kråkor och trutar som tog ägg och ungar på ängarna. Studier av vadarfåglar på Getterön har visat att det är på detta viset. Resultaten finns att läsa i vetenskapligt publicerade artiklar. Häckande vadare som tofsvipa, rödspov, kärrsnäppa och rödbena är redan hårt trängda och har varit så under lång tid, bland annat på grunda av kraftigt ökad mänsklig aktivitet i dessa biotoper.

Lassaberget ensamt fungerar utmärkt som observationsplats för fågellivet Naturligt och vackert sitter man ned på stenhällarna bland enarna och har en fin utsikt mot reservatet och havet.

Runt det internationellt klassade reservatet växer hela tiden upp olika byggnader avsett att ge "en upplevelse av naturen". Numera finns en stor bänk samt en liten barnstuga på Lassaberget. Håller Getteröns naturreservat på att förvandlas till en "fågeldamm/park", med diverse aktiviteter runtom, för besökarens skull? Är det detta naturintresserade människor vill ha och se när de kommer hit? Och - hur gagnar dessa byggnationer fåglarna på Getterön? Det naturliga natur-och fågellivet försvinner, både biologiskt och estetiskt.

Under 1970-talet var pilgrimsfalken i stort sett utraderad ur vår fauna. Men det fanns ett ställe i landet där man fortfarande kunde se den – Getterön i Varberg. Många fågelskådare från alla delar av Sverige visste om det och kom för att se den. Falken började på 1980-talet även hålla till på höga byggnader inne i hamnen där den jagade måsar, duvor och kajor. Så är det än idag, den finns där. Ur fågelsynpunkt är det därför klart olämpligt med ett 14-våningshotell i hamnen med livsfarligt blänkande fönster endast en knapp kilometer från ett Natura 2000-område. Övriga byggnader skall ju inte vara mer än fem våningar höga.

ANNONS

De låga vidsträckta strandängarna kring Getteröns naturreservat är rast-och häckplats för hundratals fågelarter. Under hösten stannar 10.000-tals fågelindivider för att äta och vila, innan de drar vidare söderut. Detta fågelsträck som pågår under ett par månader ligger mitt i stråket där fjortonvåningshuset är tänkt att stå.

Finns ovanstående fakta och synpunkter med i något betänkande kring planerna om Varberg - Västkustens kreativa mittpunkt vision 2025?

Naturskyddsföreningen i Varberg

ANNONS