Vissa dagar kan en enskild sjuksköterska kan vara ansvarig för 60 patienter.
Vissa dagar kan en enskild sjuksköterska kan vara ansvarig för 60 patienter. Bild: Claudio Bresciani/TT

När blev det okej att äventyra patientsäkerheten?

När vården i hemmet blir allt mer avancerad och patientantalet ökar, väljer cheferna att minska bemanningen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg||

Många av patienterna inom hemsjukvården i Varbergs kommun säger sig vara jättenöjda och känner sig trygga med den vård de får. Frågan är om de verkligen kan det?

Som sjuksköterska i Varbergs kommun skulle jag vilja svara ja på den frågan – men det kan jag tyvärr inte göra längre. När vården i hemmet blir allt mer avancerad och patientantalet ökar, väljer cheferna att minska bemanningen. Samtidigt som vi blir tillsagda att en heltidsanställd sjuksköterska i hemsjukvården ska ha ett patientansvar på 20 patienter, ser verkligheten annorlunda ut. Här har deltidsanställda ett patientansvar på över 30 patienter. I detta ingår långa körsträckor, avancerad vård och palliativa patienter i behov av smärtlindring, varav allt ska utföras patientsäkert.

ANNONS

Situationen förvärras ytterligare de dagar det uppstår frånvaro som inte kan ersättas. Vissa dagar leder detta till att en enskild sjuksköterska kan vara ansvarig för 60 patienter. Palliativa patienter tvingas vänta på smärtlindring och patienter som skulle kunna få vård i hemmet av vår hemsjukvårdsläkare skickas istället till sjukhuset för att tiden inte räcker till.

Erfarna sjuksköterskor vädjar efter hjälp till chefen, men får alltid samma svar: prioritera det viktigaste för dagen. Men att prioritera det viktigaste för dagen har varit vår vardag sedan påsk, så när ska de bortprioriterade patienterna få vård? Vad ska vi säga till dem?

Patienterna kan känna sig trygga med att det finns kompetenta och erfarna sjuksköterskor i Varbergs hemsjukvård. Men när varken personalen eller tiden räcker till finns det ingen patientsäkerhet. Det är en ekvation som inte går ihop.

I slutändan resulterar detta i att erfaren kompetent personal inte längre vill arbeta på detta sätt, och har lett till flertalet uppsägningar: vi orkar Inte jobba med en klump i magen och en ständig känsla av att inte räcka till.

Flertalet anställda inom varbergs HSA

ANNONS