Energin från solens strålar måste nå ända fram till växtligheten, och det fungerar inte i de miljöer som är i skugga av höga byggnader och som består av sterila material, skriver insändarskribenterna.
Energin från solens strålar måste nå ända fram till växtligheten, och det fungerar inte i de miljöer som är i skugga av höga byggnader och som består av sterila material, skriver insändarskribenterna. Bild: Janerik Henrsson/TT

Hur kan vi hjälpas åt för att rädda klimatet?

Idag börjar resan mot hur det ser ut för människan om 100 år.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg||

Under varje dag gör vi en mängd, både passiva och aktiva val, som påverkar klimatet. Varje resa, varje inköp och varje aktivitet innehåller alltid många alternativ, där alla berör klimatet mer eller mindre.

I skolan fick vi lära oss om fotosyntesen, vilken är en process där koldioxid, vatten och solenergi, med hjälp av klorofyll, omvandlas till syre och druvsocker. Alltså en minskning av koldioxiden, som ger livfrämjande syre och energiprodukter.

Vi kan alla göra åtgärder för att omvandla koldioxid till något välgörande. Om vi omger oss med grön växtlighet, så får vi en både vacker och hälsosam natur att vistas i. Vi kan starta med att omvandla alla sterila utemiljöer, som har skapats för att minska underhållsarbete, till att åter bli hälsosamma platser. Detta går att åstadkomma i parker, i trädgårdar och på balkonger.

ANNONS

Inte nog med att vi får en mer hälsosam omgivning, vi kan även få möjlighet att åter börja odla på det sätt som gjordes överallt förr. Ta lärdom av tidigare generationer, innan det är för sent, om deras självhushållning.

Men för att allt detta skall kunna bli möjligt, måste energin från solens strålar nå ända fram till växtligheten. Och det fungerar inte i de miljöer som är i skugga av höga byggnader och som består av sterila material; såsom sten, betong eller asfalt.

På jorden pågår en klimatförändring och vi kan följa effekterna via massmedia varje dag. För några år sedan startade Greta Thunberg ett engagemang, som fick henne att framföra sitt budskap till alla världens ledare och makthavare. Ungefär samtidigt uppmärksammade Heidi Andersson och Björn Ferry om hur vi var och en, i vårt eget beteende, skulle kunna påverka klimatet. Sedan kom coronaepidemin och vi fick annat att tänka på. Nu tycks det som om klimatfrågor inte är aktuella längre? Kanske blir det för obekvämt för oss, om vi måste ändra vårt levnadssätt?

Idag börjar resan mot hur det ser ut för människan om 100 år. Jorden klarar sig alltid. Den har ju överlevt många fatala katastrofer tidigare.

Eva Hylander Ericsson (VP)

ANNONS

Thomas Ericsson (VP)

ANNONS