Forskar man på nya läkemedel mot depression?

Att man fortfarande står och stampar med ETC är inte bra.

ANNONS
LocationHalland|

Apropå

artikeln ”ECT-behandling ges till deprimerade på sjukhuseti Varberg

Olika psykiska sjukdomar och tillstånd hålls i schack med mediciner av olika slag. Inte alltid men ibland finns biverkningar av olika mediciner. I artikeln kan man läsa att man använder ECT (elström) vid svåra psykiska sjukdomar.

Där står att ” vad som exakt händer i hjärnan under och efter behandling kan ingen svara på.” Ändå säger Region Halland att det finns stor vetenskaplig och erfarenhetsmässig grund för att ECT är skonsamt, snabbt och effektivt vid psykiska sjukdomar. Men det finns svåra biverkningar i form av minnesförlust, vilket måste kännas fruktansvärt för patienten ifråga.

ANNONS

Det man undrar med anledning av denna artikel är om man forskar på svåra psykiatriska tillstånd för att få fram nya läkemedel. Att man fortfarande står och stampar på ECT-behandling är inte bra.

Att patienter ifrågasätter ECT-behandling är inte så konstigt. Psykiatrin före andra världskriget och idag står inför samma problem, brist på finansiering och behovet av nya effektiva behandlingar med färre biverkningar.

Det första experimentet med ECT på en människa skedde 1938. Dessförinnan hade många experiment gjorts på hundar och grisar. Spridningstakten av ECT var snabb trots orostider. ECT blev allmänt accepterad och den var en billig behandling. Uppfinnare av ECT var Bini och Cerletti.

ECT är alltså en mycket ålderdomlig behandling till låg kostnad och man vet inte exakt vad som sker med patienten.

Ny forskning är nödvändig inom detta svåra område som psykiatrin är.

Marianne Johansson

socialdemokrat

Varberg

ANNONS