Anders Tegnell, statsepidemiolog, på väg till den myndighetsgemensamma pressträffen om coronapandemin hos Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, på väg till den myndighetsgemensamma pressträffen om coronapandemin hos Folkhälsomyndigheten. Bild: Nils Petter Nilsson/TT

FHM borde ta på sig ansvar för antalet avlidna

Och inte lägga det på äldreboendena.

ANNONS
LocationHalland|

Jag brukar lyssna på Folkhälsomyndighetens presskonferens. Media har möjlighet att ställa frågor och 28 juli ställdes frågan till Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell om vem som bär ansvar för de höga dödstalen i covid-19 på äldreboendena. Anders Tegnell svarade att FHM inte har något ansvar alls utan det ligger på ansvariga för boendet. Svaret var förutsägbart, jag har inte någon gång under denna pandemi uppfattat att FHM anser sig ha något ansvar, den är endast rådgivande.

Vid ett flertal tillfällen har ansvariga och personal på äldreboenden fått komma till tals i media angående de höga dödstalen. De hänvisar till att ha följt FHM rekommendationer. Återstår politiker i regering, regioner och kommuner, som får ta på sig ansvaret, men de är oftast inte epidemiologer eller medicinskt utbildade och måste även de lita på de råd och rekommendationer som FHM ger.

ANNONS

Att FHM under sådana omständigheter inte anser sig ha del i ansvaret för de höga dödstalen är märkligt. Att påstå att dödstalen i världens länder kommer att ha jämnat ut sig när pandemin är över är absurt. De siffror som Hopkinsinstitutet publicerar på svt.se varje vardag talar ett tydligt språk (uppgifter från 29 juli): Sverige har 560 döda/miljon invånare, Norge 48 döda/milj. inv., Danmark 106 döda/milj. inv., Finland 59 döda/milj. inv. Norge har inte haft några döda på de senaste två veckorna i covid-19. De nordiska länderna för sin statistik över smittade och döda på liknande sätt så jämförelser är relevanta.

Jämför vi Sverige med Italien har de endast 20 fler döda än vi/milj. inv. USA har 456 döda /milj. inv., Sverige har alltså 100 fler döda/milj. inv. än USA. Indien har 25 döda/milj. inv. Det finns säkert ett mörkertal men det gäller sannolikt för alla länder. Hopkinsinstitutet uppdaterar siffrorna från smittade och döda i 180 länder.

Med Sveriges höga dödstal ligger vi bland de tio sämsta i världen i förhållande till invånarantal och pandemin är inte slut.

Ingen tatuering

ANNONS