Bilden är tagen i riksdagen i juni i år under en partiledardebatt mellan Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C). Personerna på bilden har inget med insändaren att göra.
Bilden är tagen i riksdagen i juni i år under en partiledardebatt mellan Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C). Personerna på bilden har inget med insändaren att göra. Bild: Claudio Bresciani/TT

Demokratiskt och jämlikt beteende lika viktigt inom partierna!

Insändarskribenten Alf Hjertström skriver om maktspel inom partier.

ANNONS
LocationHalland|

Jag träffade för en tid sedan en god vän, som berättade om en väletablerad gammal kommunalpolitiker i södra Sverige. Denne har också haft en framskjuten position i riksdagen, men känner sig överspelad av en ung välutbildad kvinna tillika partikamrat i det kommunala arbetet.

Hon drivs av förändrings- och förnyelsefokus och har erfarenhet av kommunalt ledarskap. Hon vill så mycket, hon kan så mycket, men är inte insatt i spelets regler och den interna diplomatin. Hon får nya och unga röster med sig, men de blir tyvärr sällan medlemmar i något parti.

Mannen vet hur maktspel går till, han samlar alla dem han under åren stöttat och hjälpt. De för fram ett nytt namn, som blir språkrör och affischnamn.

ANNONS

Vad ska vi då lära av detta?

En kvinna, som är ung och energisk, ska sitta still i båten, när gamla uvar ruvar i sitt bo och bevakar sitt revir och sin makt.

En splittring inom ett parti kan sätta såväl medlems- som väljardemokratin ur spel. Det här berör och angår alla partier, där förändring och förnyelse skrämmer en allt äldre och mindre medlemsskara.

Vår demokrati måste säkras för och av varje generation och anpassas till de samhällsförändringar som generationsskiften medför.

Alf Hjertström

ANNONS