Olof Karlsson.
Olof Karlsson. Bild: PELLE T NILSSON

Brutalt google-besked är inte uppdaterat

Det finns, i motsats till vad som står på nätet, hopp för dem som drabbats av sjukdomen.

ANNONS
LocationHalland|

Vi måste prata om att det finns hopp

Föreställ dig att du är hos doktorn för en åkomma som inte är särskilt allvarlig, men som du ändå vill få kollat.

Istället för lugnande besked, kommer något helt annat – du har njurcancer. ”Cancersjukdomen upptäcks ofta slumpmässigt när vi undersöker något annat”, får du veta.

Att inte ens ha tänkt tanken att dina besvär kan kopplas till cancer gör beskedet så brutalt. Det är chock, du vet inget om njurcancer och du går hem och googlar.

Det är en vidrig läsning. Överlevnadskurvorna för dig och de 1 000 andra svenskar som varje år får njurcancer, är mycket dåliga.

ANNONS

Problemet är att google och andra sökmotorer och hemsidor, inte hänger med i den rasande forskningsutveckling som pågår kring njurcancer. Deras uppgifter är gamla. För patienter som drabbas av exempelvis spridd njurcancer har överlevnadschanserna de senaste åren mer än fördubblats. Och trots att det redan hänt så mycket accelererar utvecklingen där nya läkemedel gör njurcancer till en mer eller mindre kronisk sjukdom och som i vissa fall kan botas.

Det här ställer krav på läkare att våga ge hopp, att korrekt berätta om de enorma framstegen. Här finns tyvärr brister. Medlemmar berättar om hur de fått höra ”vi opererar, sen får vi se hur det går”.

De orden sitter kvar resten av livet, även hos dem som lever vidare många år efter den där operationen. Studier visar att vårdens bemötande vid en cancerdiagnos har stor påverkan på patientens fortsatta sjukdomsutveckling. Våga därför ge hopp när det faktiskt finns.

När jag efter mitt besked om njurcancer hittade patientföreningen så kände jag mig inte ensam längre, jag behövde inte gå omkring som ett frågetecken mer. Här fanns det människor med samma sak som jag, med olika erfarenheter, som var olika sjuka eller helt friska.

Vården kan inte ta emot alla samtal och funderingar vid en cancersjukdom, och de närstående mår oftast lika psykiskt dåligt som patienten. Då behöver vi varandra.

ANNONS

På Njurcancerföreningens facebook-sida skriver många av sig, lättar på trycket. En person avslutade med orden: ”Förlåt, jag ville bara få säga detta”.

Det är starkt.

Olof Karlsson

Njurcancerföreningen

ANNONS