Ornitologer beskylls i en tidigare insändare för att ha bidragit till att ge skarven status som skyddad art.
Ornitologer beskylls i en tidigare insändare för att ha bidragit till att ge skarven status som skyddad art. Bild: Stefan Berg

Beskyll inte fågelskådare för trutar på Torget

Att skarv och mink ligger bakom gråtrutarnas vistelse i centrum är helt gripet ur luften, skriver insändarskribenten.

ANNONS
LocationVarberg||

Svar

på: "Därför är trutarna på Torget" (04/07/2019)

Att gråtrutar har letat sig in till centrala Varberg skulle bero på att det finns för mycket skarv och mink utmed kusten, det påstående är helt gripet ur luften. Vi ser hur allt fler fåglar söker sig in i städer och byar. Tex de tidigare utpräglade skogsfåglarna koltrast, rödstjärt och ringduva är numera en vanlig syn inne i centrum eller i villaträdgårdar. För 100 års sedan, var detta en omöjlig syn.

Vare sig storskarv eller mink hittar man i skogen!

Anledningen till att fåglarna har ändrat sina vanor är enkel. Utfiskade hav och utarmade skogar är en fattig miljö för många arter att leva i. Nära människan däremot finns det både mat och skydd. Vi dräller omkring med matrester och dukar upp ett bord för de som flyttar närmre människor. Många arter är inte sena att ta för sig.

ANNONS

I stan är det ingen som stör fåglarna. Här traskar inte människor omkring i fågelkolonier och plockar ägg till sockerkakor eller klampar omkring bland ruvande ejdrar!

Att ejdern minskar beror dock på andra orsaker. Brist på blåmusslor i övervintringsområdet är en av de orsaker som pekats ut som den största orsaken bland de som forskar kring ejderns minskning. Honorna är magra på våren och klarar inte att få fram några ungkullar.

Att anklaga fågelskådare och ornitologer för att ligga bakom att trutar äter varmkorv på torget, det saknar all verklighetsförankring!

Ornitolog

ANNONS