Bemärkta Varbergsbor att döpa platser efter

Namngivning. Det finns många intressanta personer i Varbergs historia som, utöver Ingemund Bengtsson, också förtjänar är värda att hedras.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Debatt 17/11. Det var inte utan en viss förtjusning som jag läste Börje Försäters debattartikel i HN tisdagen den 3 november.

Här kom han med det rimliga förslaget att minnet av förre talmannen Ingemund Bengtsson (1919-2000) skulle hedras på något sätt, till exempel genom att namnge en plats efter denne framstående politiker.

Under en längre tid har jag haft en del funderingar över vilka bemärkta Varbergsbor genom tiderna som borde kunna komma i fråga när det gäller att namnge gator och platser i kommunen.

Jag har redan gjort en del trevare bland politiker och tjänstemän om att genomföra en inventering av personer som skulle kunna komma ifråga.

ANNONS

Här nedan följer ett antal intressanta namn som jag tycker borde vara mer än väl värda att minnas. Den äldsta av dem är hertiginnan Ingeborg Håkansdotter (1301-61) som under flera år var regent över Halland. Hennes båda makar, hertig Erik och Knut Porse, har fått gator uppkallade efter sig i Varberg men hennes eget namn lyser med sin frånvaro. Inte heller hennes båda barn, kung Magnus Eriksson (1316-74) och hertiginnan Eufemia Eriksdotter (1317-70), mor till kung Albrecht av Mecklenburg, har fått den minsta gatstump uppkallad efter sig.

Nämnas kan även klockarsonen Birger Gunnersen (1440-1519) från Lindberg, ärkebiskop av Lund och begraven i kryptan under domkyrkan, och vidare munken och reformkatoliken Povl Helgesen (f ca 1480) som bland annat hedrats med en artikel i Encyklopedia Britannica.

Nästan helt bortglömd är väl också Varbergssonen och konstnären Benjamin Patersson (1748-1815) som under sin livstid rönte stora framgångar och som krönte sin karriär genom att de sista femton åren av sitt liv verka som kejserlig hovmålare i Sankt Petersburg.

Genom sina andliga brev och talrika skrifter väckte författarinnan Abela Gullbransson (1775-1822) stor uppmärksamhet vida kring och om henne kan man läsa i Nordisk Familjebok. Ytterligare två Varbergsdamer av stort intresse är onekligen fotografen Mathilda Ranch (1860-1938) och den framstående vykortsillustratören Adina Sand (1880-1976).

ANNONS

Även Varbergsfödde Hugo Björne (1886-1966), skådespelare med över 130 filmroller bakom sig borde förtjäna att kommas ihåg på något vis.

Ja detta var bara ytterligare tio namn, fem kvinnor och fem män, och säkerligen finns det fler intressanta personer ur Varbergs historia som är värda att lyftas fram och som skulle kunna bli föremål för namngivning av gator och platser i kommunen.

Sven Andersson, Moderat ledamot av kommunfullmäktige, kultur- och fritidsnämnden samt stiftelsen Hallands Länsmuséer

ANNONS