Kan målningarna på konsthallen få oss att vara mer ifrågasättande till vår omvärld? undrar insändarskribenten.
Kan målningarna på konsthallen få oss att vara mer ifrågasättande till vår omvärld? undrar insändarskribenten. Bild: Stefan Johansson

Annorlunda utställning på Komedianten

Kan den få oss att vara mer ifrågasättande till vår värld?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg||

På konsthallen i Komedianten finns nu en utställning, som i mina ögon skiljer sig en hel del från flera tidigare. Utställningsrummet fylls av massivt stora målningar, som ger intryck av att vara husfasader i en stil av brutalism. Den förklarande texten talar om makt. Husfasader till sannolika bostadshus som förmedlar makt? Vems makt? De boendes eller ägarnas?

Med några steg tillbaka i tiden men även i dag, vilket intryck av makt ger Sparbankens dominerande byggnad oss? Är dessa makter något vi är medvetna om och kan vi låta bli att underkasta oss?

Ser vi målningarna på distans ger de ett intryck av att vara tredimensionella, men nära ser vi att de är i två dimensioner. Vad vi tror oss se är inte det som vi vid närmare betraktande ser. Är det så i levande livet också? Kan målningarna på konsthallen få oss att vara mer ifrågasättande till vår omvärld? Är detta ett värde i konsten? Om något inte sedan länge, något gammalt och etablerat har fastlagt tankar och tolkningar kanske vi kan väckas till en nyfikenhet att pröva våra funderingar och värderingar mot andras och kanske vidga våra ramar mot större öppenhet. Vi blir då påminda om att det finns flera sett att se, uppleva och tolka omgivningen på. Ett kulturellt arbete?

ANNONS

Amatör.

ANNONS