Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande (S), och Peter Dygården, barn- och utbildningsnämndens ordförande (S).
Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande (S), och Peter Dygården, barn- och utbildningsnämndens ordförande (S). Bild: Alma Tallborn

Katarina Erlingson: Viktigt men knappast publikfriande vallöfte

Ett campus i Falkenberg? När det finns högskola i Halmstad och Campus i Varberg? Socialdemokraterna i Falkenberg har presenterat sitt "största" vallöfte, att Falkenberg ska få ett campus med högskole- och yrkesutbildningar. Vid en första anblick kan det verka vara ett galet och rentav onödigt löfte.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Men Falkenberg har, av någon anledning, en låg utbildningsnivå. Det vill kommunrådet Per Svensson (S) och barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Dygården (S) ändra på.

Företagen i kommunen har brist på kompetent personal. Kanske kan ett Campus i Falkenberg underlätta för den som vill byta yrkesbana eller klättra ett steg uppåt i karriären.

– Kompetensbristen kommer bli ett jättestort problem. Behöver då näringslivet en viss kompetens i företaget kan de skicka iväg sina anställda hit, kanske på arbetstid. Det kryllar ju också av folk mellan 20-30 år som gått gymnasiet och börjat jobba på till exempel Gekås men sen inte tar nästa kliv. Detta kan göra det lättare för dem, säger Per Svensson i en nyhetsartikel i HN.

ANNONS

Och troligen är det så att människor lättare tar sig över tröskeln att vidareutbilda sig om möjligheten finns på nära håll. Särskilt om det inte finns någon studievana i familjen sen tidigare.

Att starta ett campus är relativt lätt, men det kräver samverkansavtal med en eller flera högskolor. Trots Per Svenssons önskan att det kan vara vilka högskolor som helst kan det vara klokt att börja med en. Samverkan är aldrig enkelt och ju fler man samverkar med desto svårare är det. Falkenbergs kommun är medlem i en samverkansorganisation för lärcentra, Nitus (Nätverket för kommunala lärcentra), som säkerligen kan vara behjälplig med erfarenheter.

Vad som heter campus, lärcentra, vuxenutbildning eller något helt annat är inte glasklart, men om en kommun vill erbjuda högre utbildning är det inget den kan göra på egen hand, det måste alltså vara samverkan med en högskola eller universitet.

Det kan vara klokt om det går att ha andra utbildningar än i Varberg och Halmstad, Halland är ju ändå ett litet län med relativt korta avstånd.

Socialdemokraterna verkar förstå att det krävs en nära samverkan med det lokala näringslivet, särskilt som utbildningarna ska ha "jobbfokus". Det är flera branscher som i dag skriker efter utbildad personal och som därför skulle ha nytta av ett campus lokalt.

ANNONS

Rätt skött kan planerna för ett Campus Falkenberg förverkligas och borde inte vara en partiskiljande fråga. Det påstås vara en idé redan från tiden då Östen Nilsson (C) var kommunstyrelsens ordförande. Det är tjugo år sen han slutade och idén har uppenbarligen fallit i glömska hos Centerpartiet. Om det är ett publikfriande vallöfte från S i årets valrörelse kan man däremot betvivla, löftet är nog lite abstrakt i "normalväljarens" öron.

ANNONS