Socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) och nämndens vice ordförande Turid Ravlo-Svensson (S).
Socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) och nämndens vice ordförande Turid Ravlo-Svensson (S). Bild: Kollage

Katarina Erlingson: Viktiga lärdomar av vanvården i Veddige

Ledare 15/10. Efter larm i slutet av juli om vanvård inom hemtjänsten i Veddige tillsattes en utredning av socialförvaltningen i Varberg. Denna är nu klar och man har hittat flera systematiska brister inom hemtjänsten. Vad som är hönan och ägget i problemen kan vara svårt att veta, men viktigast är att förvaltningen och socialnämnden tar till sig vad utredningen kommit fram till och ser till att det inte händer något liknande igen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Hemtjänstområdet har haft problem en längre tid och den högre sjukfrånvaron borde sänt varningssignaler för länge sen. Personalomsättningen har varit hög och man har bytt chef ett antal gånger. I kombination med att antalet "kunder" (jo, de gamla benämns tyvärr så) ökade blev hemtjänsttimmarna fler och personalgruppen växte därmed. Utredningen visar på samarbetssvårigheter vilket är lätt att förstå om introduktionen inte gått till som den borde. Har dessutom mer erfarna chefer och medarbetare slutat eller gått till annan tjänst brister det i kontinuitet vilket kan vara förödande.

Förvaltningen har nu tillsatt en erfaren chef och man sätter fokus på kulturen i arbetslaget. Personalen ska få utbildning i basala hygienrutiner. Det låter oroväckande i den bemärkelsen att det vore väl det första en nyanställd ska få lära sig, utan att det ska behöva komma fram i en utredning? Det är ju ingen raketforskning att lära sig hygienrutiner.

ANNONS

Det finns strukturella problem inom äldreomsorgen som inte är unika för Varbergs kommun. Det är svårt att rekrytera och hitta rätt utbildad personal, därför behöver förvaltningen göra upp planer för en omfattande introduktionsutbildning för nyanställda.

Det kan tyckas vara problem som ska hanteras inom förvaltningen, men politikerna i socialnämnden måste ta till sig av dessa allvarliga händelser och skapa förutsättningar för att verksamheten ska fungera väl framöver. Eftersom det är mindre än ett år kvar till valet är risken uppenbar att oppositionen utnyttjar utredningens resultat i sin valretorik. Inte minst eftersom socialdemokraterna och dess gruppledare i socialnämnden, Turid Ravlo-Svensson, gärna påtalar att det är en pengafråga och med det antyder att mer pengar skulle lösa alla problem. Men så enkelt är det ju inte. Veddigefallet kunde lika gärna skett under en annan majoritet.

Nu gäller det att socialnämnden kräver regelbundna redovisningar hur förbättringsarbetet går för att hålla trycket uppe på förvaltningen. Det är bra att socialnämnden får mer pengar till sitt förfogande under 2022, enligt budgetförslaget som presenterades häromdagen. Men som sagt, det räcker inte med mer pengar. Personalen behöver behandla de gamla som om de vore deras egna föräldrar, men då måste de få rätt förutsättningar och redskap för att kunna göra det.

ANNONS
ANNONS