STOCKHOLM 20171030 
TV4:s partiledarduell med statsminister Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Isabella Lövin (MP).
Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370
STOCKHOLM 20171030 TV4:s partiledarduell med statsminister Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Isabella Lövin (MP). Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370 Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Vi får de politiker vi förtjänar

Samtidigt som förhandlingar och regeringsbildning pågår, växer även politikerföraktet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 17/11. Politiker vittnar om ett renodlat hat som de allt oftare utsätts för. Inte minst politiker från Centerpartiet och Liberalerna, har efter valet hamnat i siktet för ett extra rått hat. I kombination med hot blir det en skrämmande situation politikerna befinner sig i. De är våra folkvalda demokratiutövare, det är viktigt att komma ihåg.

Debattklimatet är ofta präglat av motsättningar, och en tilltagande polarisering breder ut sig i samhället. Samtal byts ut till polemik där enbart en ska gå segrande ur striden. För tillfället, med den pågående regeringsbildningen, blir det ännu tydligare. Det är som om politiska debatter i nuläget fungerar som tändvätska på all den frustration och, emellanåt också ilska, som allt oftare tänder till.

ANNONS

Att politik behöver ta tid; att det många gånger är just är ur tålamodet som de bästa samarbeten växer fram, är inte den bild som växer fram när politiker tillfrågas. Snarare är det en mycket skrämmande bild som målas upp. Politikerföraktet fortsätter frodas.

Hat verkar till råga på allt även ingå i uppdraget som folkvald. Ett hat som inte bara drabbar politikern direkt, utan även familjemedlemmar. Hatet verkar dessutom inte heller avta. Lägg till all stress riksdagsledamöterna för tillfället upplever. Vi ska vara glada att någon alls vill ta på sig det demokratiska uppdraget.

Skyddet för politiker måste bli bättre. Det kan inte ingå att någon som folkvald ska behöva utstå den utsatthet det innebär att både få hat och hot emot sig. Väljarna behöver inte minst rannsaka sig, men också de politiker som verkar anse det felaktigt att kollegor värnar liberala värden och försvarar dessa.

Som väljare borde vi klara av att sansa oss i debatten på exempelvis sociala medier och låta bli attackerna, hatet och hoten. Det finns ingen diskussion som förs framåt av regelrätta påhopp. När inga kompetenta politiker – de som står upp för demokratin, längre vill utsätta sig för denna allvarliga situation; är det då vi får de politiker vi efterfrågar? Kanske rent av förtjänar vi dem då i så fall.

ANNONS

ANNONS