Maria Haldesten: Vi får de empatilösa ledargestalter vi förtjänar

Blir den gränslösa kränkningen av en utslagen man en väckarklocka för fler än den brottsmisstänkta "influensern"?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 12/11. Vi hittade honom då och då i hissen, grannen på svalen ett par trappor ned. Hans hunds gnyende brukade avslöja vad som hänt.

Ofta hade mannen nycklarna i näven, så det gick fint att baxa in honom i lägenheten och upp i soffan. Där kunde han sova ruset av sig.

Den gamle sjömannen vägde förstås sina kilon, men vi var hyfsat unga - om än kanske inte lika vältrimmade som Margaux Dietz.

Men vad gör träning för nytta om man inte ens förmår lyfta ett finger när det gäller?

Fast problemet var kanske snarare brist på mental träning.

ANNONS

Influensern gjorde ju inte ens ett försök att ge en hjälpande hand. Hon valde att flina och filma – och därmed begå brott.

Kanske trodde Dietz, i stundens enfald, att hon skapade coolt "content". Man får anta det.

Det säger en del om vilka sidor sociala medier kan föda. Och om medieprofilens följare - och kanske även vänner. Säg mig med vem du umgås och jag ska säga dig vem du är - lyder ju det gamla ordstävet.

Det är ju ingen hemlighet att Dietz är bästis med KD-ledaren Ebba Busch. Tvärtom har de gemensamt skapat skandalrubriker kring allt från "Säpo-taxi" till märkliga fastighetsaffärer. I den senare soppan var dåligt omdöme, empatilös hantering och laglös kränkning också huvudingredienser.

Att den skugga som föll över KD-ledaren efter husaffären inte blev lång nog var det många som påpekade - även internt i partiet. Ledargarnityrets barmhärtighetsbrist skadade dock inte KD alltför mycket. Ebba Busch är ju numera vice statminister.

Väninnan har dock – åtminstone för stunden – hamnat i frysen efter senaste skandalen. Flera sponsorer förstod att dra öronen åt sig. Och kanske bedöms det vara straff nog?

Men faktum kvarstår, man får inte sprida bilder på utsatta människor. Tyvärr tycks dock sensationslystnad gå före empati hos alltför många svenskar.

ANNONS

I samband med drunkningstillbud, trafikolyckor med mera väljer åskådare att filma och tränga sig på i stället för att visa respekt för offer - och pågående räddningsinsatser.

Både polis och ambulanspersonal har slagit larm om att det blivit allt vanligare att vittnen filmar olycksdrabbade i stället för att hjälpa till.

Vid enstaka brottstillfällen kan den som inte vågar ingripa förstås vara behjälplig genom att diskret dokumentera brott samtidigt som man slår larm - och sedan lämna bilderna till polisen.

Men att fotografera en olycksplats, eller filma människor i utsatta situationer är integritetsintrång som kan straffas med böter - och i grova fall fängelse. Denna lagskärpning kom 2018 - på förekommen anledning. Men tydligen behöver lagen påminnas om.

ANNONS