Veto kring vindkraft som bortblåst

Ledare 24/2. Det blåser bra över Kattegatt och det lockar till att etablera vindkraft. Det verkar emellertid Falkenbergs kommun ha vissa problem med. Trots att kommunen var nästintill pionjär i att satsa på egen vindkraft genom Falkenbergs Energi är tongångarna nu andra.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Bild: Johan Nilsson / TT

När det gäller vindkraft kan kommunerna än så länge lägga in ett veto om man tycker att vindkraften inte passar in. Det senaste projektet som är aktuellt i Kattegatt är Vattenfalls vindkraftspark Kattegatt Syd. Det ligger emellertid utanför det område där kommunen kan lägga in sitt veto, alltså så långt från kusten att det är staten som hanterar godkännandet. Det är något som kommunrådet Per Svensson (S) beklagar, enligt en nyhetsartikel i HN.

Att Kattegatt Syd ligger så långt ut, omkring 2 mil från kusten, innebär sannolikt att det inte kommer att synas från land, och då är det svårbegripligt att kommunen saknar sitt veto.

ANNONS

En lagändring är på gång att ta bort kommunernas möjlighet till veto, vilket är klokt sett ur ett nationellt perspektiv. Vi behöver mycket förnyelsebar energi och där är vindkraft en utmärkt källa. Om den är havsbaserad kan man göra högre och större anläggningar. Med ett veto är det lätt hänt att politikerna faller för den lokala opinionen och hemfaller till bypolitik.

Det finns flera projekt med havsbaserad vindkraft på gång utanför Hallandskusten och det är förstås angeläget att planeringen av dem samordnas så långt möjligt. Även vindkraft på land kräver en helhetssyn.

Därför är det klokt att regeringen tillsatt nationella vindkraftssamordnare som ska underlätta samspelet mellan de olika aktörerna och hjälpa till så att stora anläggningar kan bli verklighet. Ska en fossilfri och förnyelsebar energiproduktion bli verklighet krävs en hel del arbete för att klara av det motstånd som tyvärr finns.

ANNONS