FALUN 20150924
Fredrick Federley som föreslås väljas till 2:a vice ordförande för Centerpartiet. Centerparitet inleder idag sin partistämma i Falun.
Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
FALUN 20150924 Fredrick Federley som föreslås väljas till 2:a vice ordförande för Centerpartiet. Centerparitet inleder idag sin partistämma i Falun. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT

Vem har rätt om upphovsrätt?

Internet kommer inte att dödas av det här beslutet, men internet som vi känner det.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Gästkrönikan 14/9. Upphovsrätt, alltså skyddandet av bilder, artiklar, musik och konst är ett ämne som engagerar många. I onsdags röstade EU-parlamentet om uppdaterad lagstiftning kring upphovsrätt online. Slutresultatet blev ett oerhört skadligt förslag, som kraftigt begränsar det öppna internet.

Framför allt var det två frågor som debatterades flitigt, att webbplatser ska betala ersättning till mediehus och upphovsrättsinnehavare när de sprider deras nyheter och länkar. Och att upphovsrättsfilter placeras på sociala medier för att förhindra upphovsrättsskyddat material från att spridas utan tillstånd.

Så sent som i juni var jag med och röstade emot det här förslaget och skickade tillbaka det till ritbordet. I onsdags stod så en massa olika kompromissförslag mot varandra. I slutändan föll i princip alla de ändringsförslag jag varit med och författat, som är både balanserade och rimliga. Därför röstade jag nej. Jag anser att det här skadar ett öppet och fritt internet. Men det hjälpte inte, lagförslaget vann majoritet.

ANNONS

Det är verkligen ingen lätt uppgift som lagstiftare att reglera ett område som utvecklas så snabbt som tjänster och utbud på internet. Upphovsrättsägare måste givetvis ha möjlighet att få ersättning när någon använder deras verk, men att överföra en modell från den analoga världen till den digitala är inte rätt väg att gå. Lagstiftningen måste ge en kombination av rättighetsskydd och möjlighet för skapande och utveckling på nätet. Det är enormt stora ekonomiska intressen i den här frågan, vilket inte minst märks på alla mejl och telefonsamtal från diverse intressenter som nu hör av sig inför omröstningen. Det gör det än viktigare att hålla kursen, politiken ska sätta upp spelreglerna, men vi får inte skydda branscher och affärsmodeller som fått problem på grund av ökad konkurrens. Konkurrens leder till utveckling, så den ska vi vara värna.

Det beslut som till slut godkändes innefattar en avgift för att länka artiklar, ett filter mot att ladda upp upphovsrättsskyddat material och förbud mot att filma sporthändelser. Det absolut sista ordet är dock inte sagt än. Det ska nu passera trepartssamtal mellan Ministerrådet (medlemsländerna), EU-kommissionen och EU-parlamentet. Men sannolikheten att något dramatiskt ändras är inte stor. Parlamentet har godkänt det, Ministerrådet har godkänt det, trots att “internet” har vädjat om förändring.

ANNONS

Internet kommer inte att dödas av det här beslutet, men internet som vi känner det – där vi delas material och nyheter med varandra på sociala medier hotas. Det är minsann att ha fel om upphovsrätten.

ANNONS