STOCKHOLM 20200211
Ann-Sofie Hermansson kommenterar den friande domen gällande grovt förtal för att ha kallat två kvinnor för extremister på sin blogg.
Foto: Ali Lorestani / TT / Kod 11950
STOCKHOLM 20200211 Ann-Sofie Hermansson kommenterar den friande domen gällande grovt förtal för att ha kallat två kvinnor för extremister på sin blogg. Foto: Ali Lorestani / TT / Kod 11950 Bild: Ali Lorestani/TT

Välkommen seger efter bisarrt åtal

Skälig utgång efter skäligt uttalande. En extremist måste kunna benämnas så.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 12/2. Man får kalla en extremist för en extremist. Det har tingsrätten i Göteborg nu slagit fast. Ett betryggande besked.

Kommunstyrelsens tidigare ordförande kan därför äntligen andas ut, efter att tvingats in i en bisarr rättsprocess. Det är Ann-Sofie Hermansson väl förunnat. Hon är en rakryggad politiker/person som vunnit respekt även bland sina politiska motståndare.

Tingsrätten motiverar utslaget med att det ”med utgångspunkt i den vidsträckta yttrandefriheten som måste råda i en demokrati, varit försvarbart för politikern att framföra uppgifterna”.

Dessutom har det, precis som tingsrätten konstaterar, funnits skälig grund för uttalandet. Dels för att extremisterna har agerat på ett sätt som motiverar den kritik Ann-Sofie Hermansson har framfört, dels för att den radikala islamismen inte är ett hjärnspöke.

ANNONS

När erfarna vittnen, som forskat länge på området, under rättegången har påpekat just detta har detta har dock delar av Kultur-Sverige tagit avstånd. Sakkunniga har anklagats för att sprida villfarelser.

Även sådant får yttras. Vår lagstiftning skyddar även dem – på samma grunder som den skyddat Ann-Sofie Hermansson.

Debattörer på vänsterkanten har samtidigt tagit emot domen med viss tillredsställelse. Nu står det även dem fritt att använda etiketten extremist – exempelvis någon motståndare som förtjänar epitetet.

Terrorexperten Magnus Ranstorp tillhör dem som i tidigt i debatten påpekade att Hermansson hade fog för sina påståenden om de utpekade extremisternas samröre med våldbejakande islamister. Han berömde också Hermanssons konsekventa försvar av beslutet att inte dalta med extremister. Hon gavskarpt stöd åt tjänstemannabeslutet att inte ge extrema röster en scen samt tillgång till skattemedel.

I efterdyningarna av beslutet har det väckts frågor kring vilka värdegrundskrav som är rimligt att ställa vid event i kommunala lokaler. Bör en kulturscen, det kan vara Blå Stället i Göteborg eller det kan vara Varbergs Teater, vara en fri yta för vem som helst? Eller bör extrema röster kunna portas om de kan befaras få stå oemotsagda? Debatten kring den frågan lär fortsätta snurra. Och den kan på sikt komma att landa även i knät på halländska politiker.

ANNONS