Jörgen Warborn Moderaterna (m) i valstuga inför EU Valet.
Jörgen Warborn Moderaterna (m) i valstuga inför EU Valet. Bild: Thomas Johansson

Väl att ingen kryssraket kunde hota Warborn

Frihandelsvänner och moderata Moderater kan andas ut. Warborns kampanj bar hela vägen. Men Hallandsväljarnas underbetyg till L bör stämma till eftertanke.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 1/6. Att Halland får en politisk entreprenör i Bryssel råder ingen tvekan om. Jörgen Warborn har framgångsrikt tagit sig fram inom svensk politik i allmänhet och Moderaterna i synnerhet. Han lämnar därför, efter en mycket kort andra sejour, huvudstaden för en biljett till Europapolitiken.

Att en och annan halländsk M-väljare, som ville se Warborn göra skillnad i riksdagen, kan känna sig snuvad på konfekten är inte osannolikt. Två personvalskampanjer tätt inpå varandra, men med helt olika mål i sikte, kan få den effekten.

Kanske kan dock fler än M-väljarna få skäl att känna viss lokalpatriotisk tillfredsställelse över att få en politiker som kan sälja in det halländska varumärket i Bryssel – och bidra till att främja en politik som gynnar näringsliv och handel i det Greater Copenhagen som de halländska kommunerna numera är en del av. Jörgen Warborn har ju tagit sig till Bryssel med löften om att motverka protektionism och främja frihandel.

ANNONS

När personkryssen räknas framgår det att en annan västsvensk politiker, Henrik Sundström, har fått fler personkryss än Jörgen Warborn (17991 mot Warborns 13503). Kryssförsteget är dock inte så stort att Sundström ens har varit nära att hota den halländske kandidatens plats.

Henrik Sundström har drivit en intensiv personvalskampanj i sociala medier, med livfullt stöd från hårt profilerade Moderater som Hanif Bali och Ann Heberlein – och GP:s ledarsida. Sundström har vunnit gillade i högerled med en del häpnadsväckande utspel. Han har beskrivit Chang Frick och ökända Nyheter Idag som ”det viktigaste som hänt svensk media sedan färg-tv:n”. Sundström har dessutom kritiserat Sara Skyttedal för att ha ett alltför ängsligt (!) förhållningssätt till Orbans Ungern.

Jörgen Warborn har däremot tydligt markerat sitt stöd för sitt partis linje. Moderaterna har drivit på för att Fidesz ska stängas av från partigruppen EPP. För mer moderata Moderater, och de svenska politiker som vill samverka över partigränserna i Bryssel, finns skäl följaktligen skäl att glädjas över att Warborns plats på listan aldrig blev hotad.

Något som hade hotats, om hallänningarna hade fått fälla avgörandet, hade varit Liberalernas Brysselbiljett. 3,77 procent av rösterna är en tydlig signal till de lokala liberalerna om att de har en del att jobba med framöver.

ANNONS

Det är inte osannolikt att Liberalernas sjabbel inför valet bidrog till att en rad allmänliberala väljare har sett förra valets kryssraket Fredrick Federley som en mer trovärdig och pålitlig kandidat. Även i det här valet fick han väldigt många kryss, vilket får ses som en betryggande förtroendemätare.

En annan siffra som sticker ut ur halländsk synvinkel är valresultatet i Laholm där det parti som nyss ville göra en Swexit har blivit störst. Kanske är Hallandsås inte högt nog för att hålla den skånska SD-smittan borta?

ANNONS