Maria Haldesten: Utfösta valobservatörer är talande för Turkiet

Halländska Helena Storckenfeldt (M) vittnar om obehagliga incidenter i samband med valet i Turkiet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Skakad men inte rädd - och redo för fortsatt uppdrag. Ungefär så kan den halländska riksdagspolitikerns turkiska drama sammanfattas.

– Redan vid en av de första vallokalerna blir vi omringade av en grupp män, som skäller på oss och hotfullt förklarar att vi absolut inte borde vara där. Vi blir utfösta. Den händelsen satte tonläget för resten av observationerna. Vid en annan lokal fick vi poliseskort till dörren, eftersom man upplevde att det var osäkert för oss. Vår närvaro blev ändå ifrågasätt och polisen fick förklara och försvara vår rätt att vara där, berättar Helena Storckenfeldt.

Valdagen är en viktig dag i Turkiet - med valdeltagande i nivå med svenska val. Ändå lämnar stämningen i viss mån bitter eftersmak för Helena Storckenfeldt och hennes tyske kollega som befann sig i området Ümraniye som beskrivs som konservativt.

ANNONS

– Varför vi fick det bemötandet kan jag inte spekulera i. Vi var inbjudna av Turkiet, som valobservatörer för Organisationen för säkerhet och samarbete, OSSE. Men trots att vi visade fram inbjudan och förklarade att vi bara var där för att observera, blev vår närvaro ifrågasatt. Inte av dem som arbetade i vallokalerna, men av andra personer som hängde utanför vallokalerna, säger Helena Storckenfeldt.

Ändå tycks valet i huvudsak ha löp på korrekt - på själva valdagen. Däremot framförde OSSE kritik mot att den sittande presidenten och hans parti drog fördel oberättigad av opartisk medierapportering.

"Fortsätta begränsningar av fundamentala rättigheter som samlingsfrihet, yttrandefrihet och föreningsfrihet hindrade deltagande från en del oppositionspolitiker och partier, civilsamhället och oberoende media i valprocessen" konstaterar OSSE i en första rapport om det turkiska valet.

Jan Petersen, den norske diplomat som ledde OSSE-observationen, förklarade också att många människor, från ett brett spektrum av samhället, uttryckt oro för att rättsväsendets oberoende inte upprätthålls.

Av OSSE:s rapport framgår också att valobservatörer nekades tillträde till vissa vallokaler - och att människor i jordbävningsdrabbade områden inte gavs möjlighet att utnyttja sin rösträtt eftersom det ställdes krav på att de skulle rösta där de tidigare hade sin bosättning.

ANNONS

För alla, både inom och utom Turkiet, som hade hoppats på att genast få se landet växla spår, var söndagens val en besvikelse. Många av de väljare som gått till valbåsen, glada och spända över att få rösta får dock en ny chans i en andra valuppgång. Då räknar Helena Storckenfeldt med att återvända som valobservatör. Därför vill hon inte svara på frågan om hon skulle klassa Turkiet som en fullvärdig demokrati. En valobservatör ska förhålla sig neutral.

Bristerna i ovan nämnda friheter talar dock sitt tydliga språk. Det är inte för intet som forskningsinstitutet V-dem:s demokratirapport talar om en fortsatt auktokratisk utveckling för Turkiet. Söndagens valrysare gav knappast skäl till förändrat betyg på demokratiskalan. Och risken verkar tyvärr uppenbar för fortsatta dröjsmål i den svenska Nato-processen.

ANNONS