Utan småföretagarna stannar hela Sverige

Ledare 20/3. Uppsägningarna och konkurserna som kommer i coronakrisens spår visar att en ekonomisk kris också har ett mänskligt ansikte. Varje dag av nedstängning skadar Sveriges småföretagare och deras anställda.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Varje dag av nedstängning – särskilt inom besöksnäringen och restaurangbranschen – är förödande. I Västsverige är avbokningsgraden på hotell mellan 80 och 100 procent. Många konkurser kan vara bara några dagar bort.

Organisationen Företagarna varnar för att den 24 mars blir ett kritiskt datum. Då ska lönerna lämna företagens konton, och utan intäkter kommer kassorna att tömmas snabbt. För att rädda kassaflödena kommer avtal att sägas upp på kort varsel. När alla försöker rädda sitt eget skinn förstärker det i sin tur krisen ytterligare. Både regeringen och Riksbanken har insett hur allvarligt läget är, men har använt trubbiga verktyg för att lösa problemen.

ANNONS

Den största delen av regeringens krispaket för svenska företag innebär möjligheter att skjuta upp skatteinbetalningar. Med ränta och avgifter motsvarar det dock en avdragsgill ränta på 6,6 procent för företag som utnyttjar stödet i tolv månader. Samtidigt har Riksbanken beslutat att låna ut upp till 500 miljarder kronor till företag genom bankerna för att begränsa coronapandemins effekter på svensk ekonomi. Problemet är bara att de lånen inte kommer att komma de sårbara minsta företagen till del. Exempelvis små restauranger har ofta inte fått låna i banker tidigare, och kommer troligen inte att få göra det nu heller.

Lån kan heller inte ersätta eget kapital. Enligt aktiebolagslagen måste företag upprätta en så kallad kontrollbalansräkning om intäkterna är för små i förhållande till kostnaderna. Görs inte det kan styrelsemedlemmarna bli personligt betalningsansvariga för bolagets skulder, vilket riskerar att sätta många småföretagares privatekonomi på spel.

Klockan klämtar nu för företag runtom i landet. Samtidigt som kostnaderna för personal och lokaler är desamma finns inga kunder kvar. Regeringen borde slopa anståndsavgiften för uppskjutna skatteinbetalningar och redan nu göra det tydligt att anstånden kan förlängas efter den ettårsfrist man satt upp. Annars skjuter man bara problem längre fram i tiden för många småföretag.

För att Sverige ska ha någon besöksnäring kvar efter coronakrisen borde det, på samma sätt som i andra länder, sättas ett slutdatum för förbudet för sammankomster med över 500 personer. Det skulle minska osäkerheten och göra att folk kan börja planera för ett liv efter karantänen.

ANNONS

Det är också upp till var och en av oss som privatpersoner att göra vad vi kan för att stödja Sveriges småföretagare. Börja med att beställa mat för avhämtning från din lokala restaurang.

Emanuel Örtengren
C-skribent, Liberala Nyhetsbyrån
Emanuel Örtengren
ANNONS