Uppmuntrande och varnande från Falkenberg

Kreativa lösningar för att bryta ensamhet och samtidigt respektera regler väcker befogat intresse.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 12/5. Falkenberg fortsätter att skapa rubriker över hela landet - nu senaste med de smarta plexiglasväggarna. De är ett innovativt sätt bryta den ofrivilliga isolering som drabbar många äldre på boenden med besöksförbud.

De senaste dagarna har konsekvenserna av bristen på kontakt med anhöriga och nära vänner gett upphov till diskussioner och debatter - senast under Agenda i söndags kväll.

Redan i slutet av förra veckan gick Centerpartiets Anders W Jonsson därför ut och uppmanade folkhälsomyndigheten att ta fram tydligare riktlinjer för ett smittsäkert umgänge - av hälsoskäl.

– Ensamhet kan öka dödligheten, framför allt i hjärt- kärlsjukdomar. Det är känslan av ensamhet som är väldigt jobbig. Man blir också mer stillasittande, och kan få blodproppar, förklarade professor Ingmar Skoog, på Centrum för åldrande hälsa vid Göteborgs Universitet, i Agenda.

ANNONS

På söndagen upprepades ett välkommet, om än självklart, besked från Anders Tegnell som ett svar på Centerpartiets önskemål.

– Utomhus, med ordentligt avstånd, går det bra att träffa barn och barnbarn, löd beskedet.

Eller bakom en skärm från Falkenberg, kunde tilläggas - för nu får företaget beställningar från fler kommuner som ser möjligheter. För de äldre som inte är så rörliga är det fint att kunna få en pratstund på det här viset.

Att vikten av kreativa lösningar ökar i takt med att pandemihanteringen drar ut på tiden är uppenbart. På måndagseftermiddagen kom besked från Folkhälsomyndigheten om att uthålligheten brister och att fler börja se alltför lätt på de restriktioner som satts upp. Ännu ett tecken på det är förstås att Falkenberg, efter Förvaltningsrättens utslag, redan har fått ett par ansökningar om hemtjänst från badgäster.

Därför skickar nu socialnämndens ordförande ett rop på hjälp till Anders Tegnell. Tyvärr har regeringen inte snabbt lagt fram ett förslag om tillfällig lagändrings, vilket en rad politiker från flera partier hoppats på. Och då sätter kommunen sitt hopp till myndigheten - vilket i sin tur kan få fart på socialministern.

Att vissa organisationer och vissa politiker inte inser att de ställer krav på andras bekostnad under en svår pandemi är svårbegripligt.

ANNONS

”Frågan är vilka idealiska förhållanden som Sverige skall befinna sig i för att socialtjänstlagen skall uppfyllas” frågar en företrädare för DHR i HN

Svaret på den frågan är löjligt enkel: när en svår pandemi inte längre förlamar land och verksamheter. Det borde inte vara svårt att förstå att alla, under de extremt speciella omständigheter som råder, tyvärr måste göra uppoffringar.

ANNONS