Tysk miljöpolitik ger vittring på kanslerpost

Medan det svenska miljöpartiet kämpar med opinionssiffrorna går tyska Der Grünen från klarhet till klarhet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Miljöpolitik är vägen till politisk framgång. I alla fall i Tyskland. Det talas till och med om att posten som förbundskansler kan vara inom räckhåll för Die Grünen, motsvarigheten till svenska Miljöpartiet.

I samma takt som det tyska miljöpartiet anpassat sig till väljarna, har väljarna anslutit till partiet. Det är dock inte hela sanningen. För det är knappast förvånansvärt att De Grönas politik ligger i linje med väljarnas. Under några års tid har som bekant en klimatdebatt rasat på allt snabbare. Tack vare Greta Thunberg har den tilltagit ännu mer under det senaste året. Die Grünen har därför gått från att vara ett ytterst radikalt parti, till att anses normalt.

ANNONS

Att inte lyckas dra till sig nya väljare i det nya politiska landskapet, är i princip omöjligt. Bland de miljöfrågor de tyska miljöpartisterna burit runt på i åratal, märks inte minst körförbud för äldre dieselbilar. Runtom i tyska städer har debatterna pågått och förbud även genomförts. Den så kallade dieselgate, banade vägen för att kunna släppa fram en restriktivare politik gällande klimat och miljö. Utsläppen är fortfarande på så kritiska nivåer i flera tyska städer, att skärpta lagar dessutom fortfarande kan komma att genomföras. Vi bör i sammanhanget komma ihåg att detta sker i ett land där bilindustrin länge kunnat vara med och sätta den politiska agendan. Utan egentligt politiskt motstånd i miljö- och klimatpolitiken, har De Gröna kunnat växa kontinuerligt.

Hur långt kan De Gröna växa? Det är en fråga som allt fler miljöpartister börjat ställa sig. Och inte utan anledning. Nu talas det till och med om att förbundskanslerposten kan hägra. Europaparlamentsvalet gav en tydlig försmak av något partiet inte riktigt är vana vid – ett omfattande väljarstöd. Ett av de tydligaste exemplen är München, en traditionellt sett högborg för konservativ politik i form av väljarstöd för CSU eller CDU. Nära på var tredje väljare valde där att lägga sin röst på De Gröna istället. I vissa väljardistrikt i Berlin hamnade väljarstödet på över 30 procent. Stora delar av omvärlden fortsätter att efterfråga, till och med kräva, politiska lösningar för att motverka klimatförändringarna. Medborgare demonstrerar i hela världen mot slapphänta makthavare och rent av, misslyckad klimatpolitik. Att inte lyckas fånga dessa väljare, vore med tanke på De Grönas unika position på den politiska kartan – ett smärre nederlag.

ANNONS

Oavsett hur nära förbundskanslerposten känns i nuläget, finns det också de som påstår att klimatpolitik endast spelar på människors rädsla. Och att De Grönas framgång därför enbart håller i sig så länge klimatdebatten pågår på samma nivå. I gamla Östtyskland möter man massivt motstånd. Att vilja stoppa kolkraften påverkar tusentals jobb och anhöriga. AfD spelar istället på denna sida rädslan. De Grönas fortsatta framgång är därför högst oviss.

ANNONS