Spaningar inför 2021

Inför årets jul är önskelistan kort. Ett vaccin så snabbt som möjligt till så många som möjligt så att världen kan bli som vanligt igen. Det längtar jag verkligen efter och det vet jag att du som läser också gör. Det ska bli skönt att lägga 2020 bakom oss och med hoppfullhet kunna se 2021 an.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
|

Om den här fasansfulla pandemin har fört något litet gott med sig, så är det att den har understrukit några riktigt stora brister i samhället som ingen längre kan blunda för. Jag tänker framförallt på de, i ordets rätta bemärkelse, hjältar i sjukvården och äldreomsorgen vars villkor helt uppenbart varit alldeles för dåliga för länge.

Jag tänker också på dem som är grunden till att vi alls kan finansiera välfärden, nämligen företagarna, vars perspektiv också fått på tok för lite utrymme i den politiska debatten. Båda dessa grupper har drabbats hårt av krisen. Nu står både sjukvård och företagsklimat högt på agendan och där ska de vara kvar 2021 om jag får bestämma.

ANNONS

Vad blir då lärdomarna av pandemin? Många. Vikten av en robust sjukvård och ett gott företagsklimat inte minst. Just småföretagens villkor är frågan som drev mig in i politiken och den känns nästan mer angelägen än någonsin. Det blir också mitt huvudfokus under 2021 och jag känner medvind i EU-parlamentet där vi så sent som i onsdags röstade igenom den mest ambitiösa småföretagarstrategin hittills.

Vi kräver att EU ska utarbeta bindande och siffersatta mål för hur byråkratin ska minska för småföretagen, och pekar på att vissa länder gått så långt som att minska regelbördan med 30 procent. I den riktningen tycker jag att EU som helhet ska sträva och med den svenska regeringens likgiltiga inställning till småföretagens villkor kan det gott behövas ett krav från EU-nivå för att sätta fart på de styrande i Sverige.

Digitaliseringen är en annan fråga som jag tror kommer få stort utrymme nästa år. Inte bara för att vi vant oss vid nya, digitala arbetssätt, utan framförallt på grund av hur tydligt det blivit att Sverige och EU blivit omkörda av andra länder. Regeringens taffliga corona-sms i måndags är det mest pinsamma exemplet. Redan 8 mars skickade Indiens regering ut 1,3 miljarder sms med detaljerad information, medan det tog nio månader till för den svenska regeringen att skicka ut sitt innehållslösa meddelande. Det är bara ett i raden av bevis på hur Sverige halkar efter och visar att vi måste uppvärdera digitaliseringsfrågorna, annars kommer vi inte stå oss i den globala konkurrensen. Sverige lever tyvärr inte längre upp till självbilden av att vara ett digitalt föregångsland - men vi kan bli det igen med rätt politik. Det viktigaste är att vi lär oss av krisen och gör något åt alla brister som blivit så uppenbara.

ANNONS

Året vi snart lämnar kommer ingen av oss glömma. Jag hoppas att året vi snart går in i blir lika minnesvärt, men då för att mänskligheten lyckas med sin svåraste uppgift på decennier och knäcker plågan Covid-19. Det kommer kräva ansvarstagande från dig och mig, men med gemensamma krafter ska vi komma tillbaka på fötter.

Jag vill avsluta med att önska alla som läser en god och fridfull jul, där du och dina nära håller er friska. På återseende 2021!

ANNONS