Smör på mackan inget för politiker att bestämma

Ledare 17/3. Att mat lätt blir politik har vi sett många exempel på under det senaste decenniet. Alla måste äta och alla tror sig därför veta vad som är bra för kroppen. Kommunerna serverar många mål mat om dagen till barn, ungdomar, gamla och omsorgstagare. Man är stora inköpare av råvaror och det har stor betydelse vilka val som görs, både för ekonomin och för dem som äter.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Bild: Jonatan Gernes

Därför kan det bli timslånga diskussioner i landets kommunfullmäktige om vilken fetthalt det ska vara på mjölken, hur ofta det ska serveras kött eller om barnen och de äldre ska få smör eller smörgåsmargarin på sina smörgåsar. Det sistnämnda har väckt debatt i Varberg där fullmäktige under tisdagskvällen förmodas anta en policy för måltid.

Det är sympatiskt att allt fler kommuner gått över från att kalla sina policies för kostpolicy till måltidspolicy. Kost låter sterilt och som att det enbart fokuserar på näringsinnehållet. Måltidspolicy sätter fokus inte bara på maten utan också på miljön och annat runtomkring. Är matsalen trevlig, lugn och inbjudande? Hur serveras maten? Får man välja mellan olika rätter? Serveras maten vid rimliga tider, så att man inte får lunch redan halv elva på förmiddagen och sista måltiden för dagen redan klockan 17?

ANNONS

Det som brukar locka politiker mest att tycka till om maten är smörgåsfett, mjölk och kött. Livsmedelsverket kommer med råd som dessutom tagits fram tillsammans med de andra nordiska länderna och man har expertis bakom sig. Ändå är en del politiker och partier förmätna nog att ifrågasätta kompetensen och ta helt andra beslut. Självklart med goda syften inför dem som ska äta maten, men kanske att politikerna här lätt faller tillbaka på en gammaldags syn på vad som är bra och riktig mat.

Att stödja det svenska lantbruket är inte Livsmedelsverkets ansvar, så här är det bra att politikerna är på alerten och ser till att kommunens policy inte motverkar det. Men att kommuner ska gynna mjölkbönder framför rapsbönder är kanske obetänksamt? Är det kommunpolitikernas uppgift att sätta smör framför margarin? Att undvika palmolja är en bra politisk inriktning, men det går att göra utan att sätta ett matfett framför ett annat. När Varbergs kommun tycker att smöret är så viktigt att man är beredd att satsa 400 000 kr extra varje år kan man undra vad skattebetalarna tycker om det?

Det är utmärkt att kommunen fokuserar på hela måltidssituationen. Det viktigaste är ju vad barnen och de gamla får i sig. Maten kan vara aldrig så näringsriktig, men är den inte aptitlig och folk äter den så spelar det ingen roll. Barnen behöver näring för att klara skoldagen och på äldreboenden finns det redan alltför många äldre som lider av undernäring av olika skäl. Därför är ett helhetsperspektiv nödvändigt. Att då bryta loss en detalj som smörgåsfett blir knepigt, särskilt som alla ändå inte kan eller vill äta mjölkprodukter.

ANNONS
ANNONS