VISBY 20190703
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni talar under Liberalernas dag på politikerveckan i Almedalen.
Foto: Adam Ihse / TT / kod 9200
VISBY 20190703 Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni talar under Liberalernas dag på politikerveckan i Almedalen. Foto: Adam Ihse / TT / kod 9200 Bild: Adam Ihse /TT

Samordningskansli kan bli överenskommelsens vakthund

Liberalernas samordningskansli ger dem större möjlighet att driva igenom sin politik.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

I måndags meddelade Liberalerna att ett samordningskansli kommer inrättas i Regeringskansliet. Detta var en möjlighet som januariöverenskommelsen gav och som Liberalerna nu väljer att utnyttja. Kansliet kommer att påbörja sitt arbete i augusti, vara bemannat med fem politiskt anställda och vara organiserat under Statsrådsberedningen.

Samordningskanslier förekommer främst i koalitionsregeringar. Alliansregeringen hade ett och så också den rödgröna. Nu upprättas alltså ett för Liberalerna trots att de inte är ett regeringsparti.

Detta kan förstås betraktas som ett närmande till regeringen och ett steg bort från den forna Alliansen. Med ett så formaliserat samarbete blir det än svårare att med trovärdighet försöka hävda att man sitter i opposition.

ANNONS

Hela januariöverenskommelsen är en halvmesyr, för alla inblandade. Men det är den halvmesyr som just nu bildar regeringsunderlag. När man väl sitter i båten, om än längst bak i aktern så kan man ju i alla fall försöka greppa styråran. Därför är det klokt av liberalerna att flytta fram sina positioner.

Att kompromissa med trovärdigheten som oppositionsparti är nog heller inte någon större förlust. Få utanför Centerpartiet och Liberalerna förstår nog vad ”liberal opposition” egentligen betyder.

Detta är också ett sätt att sätta mer tyngd bakom löftet att man tänker hålla överenskommelsen bara så länge statsminister Stefan Löfven (S) gör det. Nyamko Sabuni (L) är tydligare än tidigare ledning med att uppgörelsen är villkorad.Ett samordningskansli fördjupar visserligen samarbetet men ger samtidigt en större insyn och kan alltså sätta mer press. Att förhandla med hela regeringsapparaten blir enklare om man har etablerat ett brohuvud inne i den.

Om innevarande mandatperiod inte ska bli fyra förlorade år för det liberala Sverige så krävs det att man verkligen sätter all press man kan för att genomdriva också de för socialdemokraterna mindre aptitliga av de 73 punkter man kommit överens om.

Avtal är till för att hållas, här har Sabuni en poäng. Konstycket kommer nu bli att inom ramen för januariöverenskommelsen försöka driva sin politik samtidigt som Liberalerna upprätthåller goda relationer med de forna Allianspartierna, något Sabuni säger sig vilja göra. Här har hon bättre möjligheter än många andra skulle ha, hon har en tydlig politisk högerprofil samtidigt som alla vet att hon som ny partiledare fått hela januariöverenskommelsen i knät.

ANNONS

Det är nu tre år till nästa val. Mycket kan hinna hända på vägen. Klarar Liberalerna att driva sin politik genom regeringen samtidigt som man håller dörren öppen för en Alliansåterförening så kan det ge dem mycket goda förutsättningar.

Varför Centerpartiet inte går samma väg är i skrivande stund mycket oklart.

ANNONS