STOCKHOLM 20171010
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (mitten) presenterar nya talespersoner för Moderaterna under en pressträff i riksdagen. Fr v Ewa Thalén Finné, som nomineras av Moderaterna som första vice talman, Cecilia Widegren, ny skattepolitisk talesperson, Erik Bengtzboe, utbildningspolitisk talesperson, Maria Malmer Stenergard, miljöpolitisk talesperson, Mats Green, bostadspolitisk talesperson och Camilla Waltersson, socialpolitisk talesperson.
Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010
STOCKHOLM 20171010 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (mitten) presenterar nya talespersoner för Moderaterna under en pressträff i riksdagen. Fr v Ewa Thalén Finné, som nomineras av Moderaterna som första vice talman, Cecilia Widegren, ny skattepolitisk talesperson, Erik Bengtzboe, utbildningspolitisk talesperson, Maria Malmer Stenergard, miljöpolitisk talesperson, Mats Green, bostadspolitisk talesperson och Camilla Waltersson, socialpolitisk talesperson. Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010 Bild: Janerik Henriksson/TT

Regelverk är till för alla, förstå att betona det!

Till slut gjorde Erik Bengtzboe det enda rätta och lämnade riksdagen. Att tala om en välfungerande moderat krishantering, vore dock långt ifrån sanningen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 27/4. Till slut gjorde Erik Bengtzboe det enda rätta och lämnade riksdagen. Att tala om en välfungerande moderat krishantering, vore dock långt ifrån sanningen.

Tack vare Aftonbladets gräv och efterföljande avslöjande, framkom det att Erik Bengtzboe genom att inte följa regelverket, kunnat få ut 158 000 kronor för bland annat dubbelt boende och traktamente. Detta genom att uppge sig vara folkbokförd hemma hos sin mamma i Nyköping eller i mammans fritidshus, istället för, vilket vore att följa regelverket – folkbokföra sig på den adress han bor och hela tiden egentligen har bott på ihop med sin familj.

ANNONS

Erik Bengtzboes förklaring: ”Jag har varit slarvig med min bostadssituation i Sörmland, framför allt har jag inte kommit ihåg att uppdatera min folkbokföringsadress sedan 2017 vilket har lett till att jag har fått felaktig ersättning, som jag ska betala tillbaka.” (Ekot 25/4). Detta sänder ut en bild av slarviga riksdagspolitiker som sidsteppar regler när de kan och vill, och heller inte bryr sig förrän de hamnar i hetluften.

Att behöva avstanna Moderaternas påskfirande och istället meddela Erik Bengtzboes avgång som vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, men också som partiets talesperson i frågor gällande densamma, var följaktligen helt korrekt agerat. Hur Moderaterna tänkte efter detta, är något av ett mysterium. Bengtzboes slarv är tyvärr inte en enskild händelse. Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) uppmärksammades nyligen för ett misstänkt bedrägeri där hon hyrt bostad av sin man för sammanlagt 412 000 kronor. Ett upplägg som är svårare att avfärda som slarv, varför förundersökningen inleddes, och till råga på allt – en sällsynt illa hanterad historia sett ur ett väljarperspektiv.

Emma Carlsson Löfdahl valde tyvärr att sitta kvar som politisk vilde i riksdagen. Det vill säga krishantering när den fungerar som allra sämst, sett till politikers agerande. Precis som Paul Ronge, krishanterare, konstaterar (AB 18/4): ”(…) omvärlden uppfattar att det bara handlar om girighet, ett försök krama ut så mycket som möjligt av sin riksdagsplats. ”Väljare anser mest troligt att det politiska förtroendet är helt förbrukat. Riksdagsplatsen är ett hedersuppdrag från väljarna, och rimligen ser väljarna därmed helst att politiker som agerat felaktigt, rent av kriminellt, också ska lämna riksdagsplatsen. Liberalerna, till skillnad från Moderaterna, gjorde det enda korrekta i situationen och entledigade Emma Carlsson Löfdahl från partiets uppdrag.

ANNONS

Moderaterna med Ulf Kristersson i spetsen skapar genom den bristfälliga, eller till och med uteblivna direkta krishanteringen, till att politikerföraktet förstärks. Att Erik Bengtzboe nu till slut valt att även lämna riksdagsplatsen, spär endast på bilden av att det är skillnad mellan politiker och väljarna de representerar. Uppskjuten krishantering får anses samma som ingen krishantering.

ANNONS