Kristian Ryberg, regionchef Svenskt Näringsliv i Halland
Kristian Ryberg, regionchef Svenskt Näringsliv i Halland Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: Positivare än väntat i de halländska företagen

Näringslivet i Halland tuffar på, vilket nästan är konstigt när man tänker på läget i världen. Svenskt Näringsliv gör regelbundet undersökningar av hur företagen mår i sin Företagarpanel. Trots krig och elände är det relativt positiva resultat som mätningen visar. Det enda som verkar hända, enligt panelen, är att förväntningarna inför framtiden har dämpats.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

-Leveransproblem, prishöjningar och höga energipriser skapar en osäker situation och gör det svårare att ta beslut inför framtiden. Men för de flesta rullar det på ganska bra i nuläget, inte minst syns det på efterfrågan på personal, säger Kristian Ryberg, regionchef på Svenskt Näringsliv i Halland i ett pressmeddelande.

Att företagen efterfrågar personal är förstås alldeles utmärkt, men det är en flaskhals som kan få svåra konsekvenser. Att behöva personal men inte få tag på någon är nästan mer regel än undantag i vissa branscher. Till exempel blev besöksnäringen och restaurangbranschen av med personal under pandemin och många kommer inte tillbaka då de hittat annat arbete.

ANNONS

Det är inte bara i näringslivet osäkerheten är stor nu, höjda priser på både varor, transporter och energi gör framtiden osäker för alla. Risken är stor att människor tvingas hålla i pengarna mer än tidigare, vilket förstås drabbar näringslivet. Inte alla branscher, men de som vänder sig direkt till konsument. Leveransproblem kan minska köpsug när det gäller produkter som inte är nödvändiga. Är det viktiga produkter som försenas eller inte kommer alls kan det påverka flera branscher, se bara på problemen med halvledare som var under pandemin.

Hur kriget i Ukraina i längden påverkar resten av världen är svårt att räkna ut, men att det kommer ske kan både företag och privatpersoner räkna ut. Höga räntor påverkar viljan att investera och det krävs investeringar för att det ska fortsätta gå bra i det halländska näringslivet.

Det är en enormt svår balansgång när det gäller ekonomin. Vad varje enskilt företag gör påverkar ekonomin i det stora - om tillräckligt många är rädda och försiktiga drar det ner hela ekonomin i en lågkonjunktur. Men satsningar och framåtsyftande företag kan motverka detta, om företagen har ekonomiska muskler att våga chansa.

Därför är det extra viktigt att organisationer som Svenskt Näringsliv och Företagarna går hand i hand med offentliga sektorn i att stötta näringslivet på olika sätt. Särskilt småföretag behöver säkert stöd, tips och råd i det osäkra läge som världen befinner sig i. Men även de stora kan behöva nya ögon utifrån, det är lätt att vara hemmablind. Nya samarbeten och uppdrag kan leda till en ännu mer positiv utveckling för det halländska näringslivet, det gäller bara att vara öppen för nya grepp.

ANNONS

Läs mer: Osäkerhet skapar lägre förväntan

ANNONS