Bylinebild Jörgen Warborn
Bylinebild Jörgen Warborn Bild: Annika Karlbom

Plus minus noll räcker inte för småföretagen

För varje ny regel som införs ska en motsvarande börda tas bort. Det är en bra princip, men långt ifrån tillräcklig

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Jag har varit småföretagare en stor del av mitt yrkesliv. Precis som för de flesta entreprenörer har det funnits många tillfällen när man slitit sig i håret över all krånglig byråkrati. Ni som har sett min frisyr förstår vad jag menar. Skämt åsido - just regelkrångel är enligt alla mätningar ett av de absolut största problemen för småföretagare i Europa. Sverige är tyvärr inget undantag.

Jag träffar alldeles för ofta företagare som suckar uppgivet över hur svenska politiker och myndigheter övertolkar - ibland in absurdum - de regler som beslutats i Bryssel. Ska vi lyckas göra något åt detta, så behöver EU minska utrymmet för orimliga över- och undertolkningar, men framförallt behövs en ny mentalitet i myndighetssverige.

ANNONS

Just nu håller EU på att ta fram en ny strategi för småföretagandet i Europa. Ett förslag skulle egentligen ha debatterats i parlamentet nu i tisdags, men coronaviruset satte stopp för det eftersom att EU-institutionerna stängt ned all verksamhet som inte är brådskande. Nog för att småföretagens situation kanske inte är akut, så är det ändå bråttom att få på plats en bättre politik än den vi har idag. För varje dag som går tappar Europa mark till USA och Kina och andra växande marknader. Arbetet att stärka vår konkurrenskraft får verkligen inte läggas i malpåse, oavsett vilka kriser som drabbar Europa på andra fronter.

En modell som vi redan vet kommer bli en bärande del av EU:s småföretagarpolitik är principen ”en in - en ut”. För varje ny regel som införs ska en motsvarande börda tas bort. Det är i grunden en bra princip, men tyvärr långt ifrån tillräcklig. Den kan bara i bästa fall avbryta ökningen av regelbördan, men den bevarar trots allt status quo. Plus minus noll. Och jag har inte träffat en enda småföretagare som tycker att dagens regelbörda är bra eller lagom.

Istället jobbar jag och min partigrupp för att få in ett betydligt djärvare mål som skulle innebära en 30-procentig minskning av regelbördan för småföretagen. Det vet jag skulle betyda mycket för många entreprenörer - särskilt för ett företagarlän som Halland.

ANNONS

När inte ens alla myndigheter i Sverige år 2020 accepterar digitala blanketter, då kan ni tänka er vilken snårskog det är för ett småföretag som vill exportera till Belgien eller Italien. Dessutom tolkar vi ju gemensamma regler väldigt olika i de olika länderna. Medan man i Sverige brukar övertolka det mesta som kommer från Bryssel, lägger många andra länder EU:s beslut längst ner i byrålådan. Detta skadar den inre marknaden, det snedvrider konkurrensen och det krånglar till det för Europas entreprenörer.

Just digitaliseringen och den ojämna regelbördan är därför två frågor som jag kommer ägna mycket tid åt. De här sakerna går att förbättra om bara den politiska viljan finns. Och jag upplever, tro det eller ej, att allt fler även i Bryssel börjar känna att det är dags för en nystart. De flesta förstår nog att plus minus noll inte räcker för småföretagen.

Jörgen Warborn (M), halländsk EU-parlamentariker

ANNONS